Till startsidan

Markörbaserad journalgranskning

Genom markörbaserad journalgranskning kan skador och vårdskador identifieras och typ samt allvarlighetsgrad kartläggas. På så sätt kan typ och frekvens av skador följas över tid och resultatet av patientsäkerhetsarbetet synliggöras.

Med avvikelserapportering fångas omkring 10-20 procent av alla avvikelser som inträffar, varav de flesta inte har medfört skador. Det är därför viktigt med ett komplement till avvikelserapportering för att identifiera händelser som leder till att patienter skadas i vården. Markörbaserad journalgranskning är en användbar metod för detta.

Mer om avvikelsehantering

Patientsäkerhetsenheten har det övergripande ansvaret för organisationen runt mätningarna av markörbaserad journalgranskning på sjukhusnivå. Ett team bestående av två sjuksköterskor och en läkare bedömer uppgifterna för att kunna fastställa om en skada skett och i så fall:

  • Vilken typ
  • Konsekvens
  • Allvarlighetsgrad
  • Om den anses vara undvikbar.

Om skadan hade kunnat undvikas betecknas den som en vårdskada. Resultatet från journalgranskningen används som grund för förbättringsarbete.

Granskning varje månad

Patientsäkerhetsenhetens team granskar varje månad 50 journaler i slutenvården (30 från Centralsjukhuset i Karlstad och 10 i Arvika och 10 i Torsby. Journaler från psykiatrin och barn granskas inte.

Vid journalgranskningen identifieras markörer, det vill säga uppgifter som tyder på att en skada kan ha inträffat. Därefter görs en bedömning om något inte avsett har inträffat och om en vårdskada har uppstått. Om en skada uppstått bedöms typ, allvarlighetsgrad och om skadan var undvikbar.

Registrering och resultat

Patientsäkerhetsenheten registrerar och sammanställer resultat för respektive sjukhus i Rapportportalen. Verksamheterna kan där ta del av resultatet områdesvis.

Patientsäkerhetsenheten analyserar på övergripande nivå och verksamheterna analyserar sina egna resultat. Sammanställning av resultaten från fortlöpande granskningsarbete bildar sedan underlag för åtgärder för ökad patientsäkerhet.

Identifierade vårdskador i Rapportportalen (internt nätverk)

Stöd

Vill du veta mera eller diskutera hur ni kan arbeta med journalgranskning så kontakta gärna patientsäkerhetsenheten. Vi kommer gärna och informerar på till exempel APT.

Kontaktuppgifter

Socialstyrelsen

Markörbaserad journalgranskning (socialstyrelsen.se)

Dokument i Vida

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?