Till startsidan
Start /Administration /Patientsäkerhet /Mäta och följa upp patientsäkerhet

Mäta och följa upp patientsäkerhet

För att vården ska bli säkrare måste alla i vården arbeta förebyggande och följa resultaten av patientsäkerhetsarbetet. Till hjälp finns olika mätningar, lägesrapporter och analyser som ger kunskap i arbetet för en bättre patientsäkerhet.

För att kunna identifiera, bedöma och analysera risker i sjukvården med syfte att förebygga vårdskador och arbeta mot målsättningen med inga vårdskador krävs en väl fungerande uppföljning.

Följa upp och mäta patientsäkerhet (patientsakerhet.socialstyrelsen.se)

Analysverktyg patientsäkerhet

Verktyget för stärkt arbete med patientsäkerhet stödjer arbetet med patientsäkerhet ur ett ledningsperspektiv.

Analysverktyg patientsäkerhetsarbete (kunskapsstyrningvard.se)

Patientsäkerhetsberättelse

Hela regionens patientsäkerhetsarbete finns dokumenterat och sammanställt i en årlig patientsäkerhetsberättelse.

Patientsäkerhetsberättelser

I Region Värmland mäts följande

Uppföljningen av patientsäkerhet innefattar i Region Värmland mätning av dessa.

Följsamheten till basala hygienrutiner är en förutsättning för att kunna minimera smittspridningen i vården. Information finns på Smittskydd Värmlands webbsidor.
Basala hygienrutiner (smittskyddvarmland.se)

Ett stort antal patienter drabbas årligen av vårdskador i samband med vård. Största andelen vårdskador är vårdrelaterade infektioner. Läs mer på Smittskydd Värmlands webbsidor.

Vårdrelaterade infektioner (smittskyddvarmland.se)

Förekomsten av trycksår i somatisk slutenvård mäts genom punktprevalensmätning, PPM.

Mätningen består av observation av patientens hudkostym, riskbedömning och journalgranskning och omfattar alla inneliggande patienter över 18 år.

Hudbedömning (vardhandboken.se)

Mätningarna har inte genomförts under våren 2024 eftersom Sveriges kommuner och regioner, SKR, stängde ner databasen där vi har registrerat in våra resultat. Ett nytt registreringsverktyg arbetas fram och patientsäkerhetsenheten planerar en mätning i den somatiska slutenvården under hösten 2024.

Ansvar för mätningen

Patientsäkerhetsenheten har det övergripande ansvaret för mätningarna och ansvarar även för sammanställning och analys av resultatet som görs på regions-, sjukhus- och enhetsnivå.

Respektive verksamhet är ansvarig för genomförandet av mätningen och att resultatet analyseras och används i verksamhetens trycksårsförebyggande arbete.

Varje månad följer vi beläggningsgraden på våra avdelningar. Anledningen till detta är att studier visar att vid för hög beläggningsgrad kan risken för vårdskada öka.

Överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter medför en försämring av patienternas vårdmiljö och personalens arbetsmiljö och innebär patientsäkerhetsrisker.

Att kontinuerligt följa överbeläggningar och utlokaliserade patienter ger underlag till analys och förbättring av vården för att öka patientsäkerheten.

Definitioner

Överbeläggning definieras som en händelse när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på en disponibel vårdplats. Med disponibel vårdplats menas en vårdplats i slutenvård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

En utlokaliserad patient definieras som en patient som är inskriven på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten.

Rapporteras dagligen

Antalet överbeläggningar, utlokaliserade patienter och disponibla vårdplatser mäts per avdelning och dag och rapporteras in per sjukhus till Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Överbeläggningar och utlokaliserade patienter (skr.se)

Vårdplatsöversikten är en statistikrapport som redovisar aktuellt vårdplatsläge inom somatisk och psykiatrisk sluten vård i Region Värmland.

Vårdplatsöversikt (intranät)

Genom markörbaserad journalgranskning kan skador och vårdskador identifieras och typ samt allvarlighetsgrad kartläggas. På så sätt kan typ och frekvens av skador följas över tid och resultatet av patientsäkerhetsarbetet synliggöras.

Markörbaserad journalgranskning

Antalet oplanerade återinläggningar mäts då en del av dessa kan indikera att informationen i vårdens övergångar inte varit optimal. Återinläggningar kan orsakas av den vård som givits och/eller vilket omhändertagande patienten fick utanför sjukhuset och är därför en viktig källa till fortsatt förbättringsarbete.

Avvikelsehantering är en del av Region Värmlands förbättringsarbete. Syftet är att ge kunskap om skador, tillbud och risker ur ett patientsäkerhets-, miljö- och arbetsmiljöperspektiv. Avvikelser rapporteras i verktyget AHA.

En sammanfattning av avvikelserna rapporteras till hälso- och sjukvårdsledningen veckovis.

Avvikelsehantering

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?