Om patientsäkerhet
Patientsäkerhet innebär att patienter inte ska drabbas av undvikbara skador, så kallade vårdskador, i samband med vård och behandling. Avvikelser och risker i vården ska fortlöpande följas upp och vårdskador förhindras genom att tänka riskmedvetet.
Enligt patientsäkerhetslagen definieras patientsäkerhet som ”skydd mot vårdskada”. En vårdskada är en skada – psykisk, kroppslig eller lidande – som patienten drabbas av och som hade kunnat undvikas om vården hade agerat annorlunda och vidtagit rätt åtgärder.
Socialstyrelsens samlade stöd
Socialstyrelsen har en webbplats som beskriver hur du som chef, ledare och hälso- och sjukvårdspersonal kan arbeta för en god och säker vård. Målet är att så få patienter som möjligt ska drabbas av vårdskador.
Samlat stöd för patientsäkerhet (socialstyrelsen.se)
Nationell handlingsplan
Till stöd för vårdgivarnas systematiska patientsäkerhetsarbete finns en nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet – Agera för säker vård.
Handlingsplan patientsäkerhet för Region Värmland
Från den nationella handlingsplanen har Region Värmland framtagit en lokal handlingsplan där regionen fokuserar på ett antal områden där vi ser behov av förbättringsarbete, stöd och uppföljande mätningar.
Handlingsplan för ökad patientsäkerhet 2022-2024 (pdf) Pdf, 349 kB.
Lagar och föreskrifter
Ett urval av centrala lagar och föreskrifter som gäller för patientsäkerhetsområdet.
Patientsäkerhetskommitté
Värmlands Patientsäkerhetskommitté är ett samarbete mellan Region Värmland och representanter från länets kommuner. Kommittén arbetar bland annat med vårdens övergångar, vilket är ett av vårdens stora riskområden ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Utgångspunkt är områden där risker identifierats och där ena parten eller båda i samverkan behöver arbeta med riskminskande åtgärder.
Kunskapsstyrning
Det nationella systemet för kunskapsstyrning är en överenskommelse mellan landets samtliga regioner, med stöd av Sveriges kommuner och regioner, SKR, och i samverkan med landets kommuner.
Målet med kunskapsstyrningssystemet är att bästa möjliga kunskap ska vara tillgänglig och enkel att använda i varje enskilt patientmöte.
Om kunskapsbaserad hälso- och sjukvård i Värmland
Kunskapsstöd framtagna inom nationellt system för kunskapsstyrning
- Introduktion till arbete med patientsäkerhet (kunskapsstyrningvard.se)
- Vägledning och stödmaterial för patient- och närståendemedverkan i patientsäkerhetsarbete (kunskapsstyrningvard.se)
- Vägledning för vårdhygieniskt arbete (kunskapsstyrningvard.se)
- Vägledning för desinfektion i vården (kunskapsstyrningvard.se)
Nationell samverkansgrupp
Den nationella samverkansgruppen för patientsäkerhet ingår i kunskapsstyrningsorganisationen. Samverkansgruppen stödjer arbetet inom nationellt system för kunskapsstyrning vad gäller patientsäkerhetsfrågor, samt stödjer och samordnar regionernas patientsäkerhetsarbete.
Nationell samverkansgrupp patientsäkerhet (kunskapsstyrningvard.se)
Regional samverkansgrupp
Genom Sjukvårdsregion Mellansverige finns en sjukvårdsregional samverkansgrupp som ska vara en länk mellan den nationella och den lokala nivån inom nationellt system för kunskapsstyrning, i syfte att uppnå en jämlik och kunskapsbaserad hälso- och sjukvård.
Sjukvårdsregional samverkansgrupp för patientsäkerhet (sjukvardsregionmellansverige.se)