Vanliga frågor och svar
Här kan du söka svar i vår uppslagsbok, från alkolås till övergång. Hittar du inte det du sökte? Ring oss gärna på 0771-32 32 00.
A
Alkolås
Värmlandstrafik var det första kollektivtrafikmyndighet i landet som krävde att alla bussar skulle vara utrustade med alkolås. Numera gäller det även våra tåg och de fordon som kör färdtjänst och sjukresor med mera åt oss. Dessutom har vi alkolås i våra egna tjänstebilar.
Allergi
Om du är allergisk mot pälsdjur eller har andra allergier bör du sätta dig i främre delen av bussen för att minimera eventuella besvär. Ombord på våra tåg kan du fråga tågvärden vart det är lämpligast att du som allergiker sitter.
Anropsstyrd trafik
Anropsstyrd trafik är turer där det finns tidtabell men där du måste höra av dig till oss innan för att bussen eller bilen ska komma. Läs mer om Anropsstyrd trafik.
Anslutning
Ska du med en anslutande buss eller tåg ska du berätta det för föraren eller tågvärden så att han eller hon kan informera sin trafikledning om det uppstår förseningar.
B
Bankkort
Du kan betala med bankkort på alla våra bussar och tåg.
Barnstol
I varje buss som kör i vår regiontrafik finns två barnstolar. Stolen, som integrerats i sätets stolsrygg, är gjord för barn som väger upp till 20 kilo (upp till cirka fyra år). Ett enkelt handgrepp är det enda som krävs för att förvandla det vanliga sätet till en bilbarnstol.
Barnstolen är inte lämplig för spädbarn. De bör ha babyskydd som går att hyra på BB. Barnstolen bör kunna fungera ungefär från 6 månader, men det är alltid föräldrarna som måste avgöra eftersom det är svårt att ange en exakt ålder för när barnet kan sitta själv i barnstolen.
I våra bussar som kör tätortstrafik finns inte barnstolar.
Barnvagn
Barnvagn får du ta med avgiftsfritt i mån av plats. Barnvagnen får inte vara av sådan storlek eller vara placerade på sådant sätt att den blockerar mittgång eller utrymningsväg ombord. Barnvagnen ska placeras på anvisad plats och ska vara bromsad vid färd. Finns fastsättningsanordning ombord ska den användas. Du ansvarar själv för uppsikt över barnvagn och barnets säkerhet under färd.
Förare eller ombordpersonal kan vid behov hjälpa till med att få ombord barnvagnen på bussen eller tåget.
Biljettautomater
Samtliga biljettautomater har snart gjort sitt och kommer att tas bort senast 1 december 2024. De är gamla, kostsamma och krånglar ofta, dessutom är det få kunder som gör sina biljettärenden i dem.
Vi har biljettautomater på många platser i Värmland. Idessa kan du köpa periodbiljetter, enkelbiljett och ladda reskassa. Du kan aktivera vilande biljetter och kolla saldo. Du kan också hämta laddningar i form av period eller reskassa som du köpt via vår webbutik i automaten, några timmar efter att du gjort köpet.
Här hittar du en lista över alla våra biljettautomater.
Automaterna finns också markerade på realtidskartan, klicka på Försäljning.
Biljettombud
Vi har biljettombud runt om i Värmland – allt från våra egna kundcenter vid busstationen i Karlstad till privata butiker.
Här hittar du alla våra biljettombud
Hos alla biljettombud kan du ladda ett nytt eller ett befintligt Värmlandskort med period eller med reskassa, köpa enkelbiljetter, kolla kortsaldo och aktivera vilande period. Vid vårt Kundcenter vid busstationen i Karlstad och hos Arvika Resecentrum kan du även köpa våra årskort. Hos biljettombuden i Karlstad tätort kan du köpa produkter till både Värmlandskortet och Resekortet.
I tabellen nedan kan du se vems produkter försäljningsstället säljer.
Våra biljettombud och biljettautomater på kartan. Klicka på Försäljning
Bussbälten
Det finns bälten i alla våra regionbussar. Det är lag på att du ska använda bältet om det finns.
Buss-TV
På Buss-TV kan du se trafikinformation, nyheter, sport och väder. Vår förhoppning är att detta gör din resa med bussen både enklare och trevligare!
Har du en bild eller ett videoklipp som skulle passa på buss-TV?
Vi vill gärna att du som reser med oss ska känna att buss-TV är din kanal. Du är därför välkommen att bidra genom att skicka in egna bilder* till busstv@regionvarmland.se.
* Vi kan inte garantera att just ditt material kommer att väljas ut för visning. Material som kan anses stötande eller som bryter mot upphovsrättsregler kommer ej att visas. Materialet kan även komma att visas på regionbussar i övriga Värmland.
Är du företagare och vill annonsera i buss-TV?
Med drygt 7 miljoner tittare per år är buss-TV en fantastisk kanal att nå ut med ditt budskap i Karlstad. Kontakta Heléne Sundell, NWT,
på 054-199763 eller helene.sundell@nwt.se för mer information.
Bytestid
Ibland behöver du byta mellan två olika linjer. För att resan ska fungera som du tänkt dig rekommenderar vi att du räknar med en viss tidsmarginal vid byten.
Berätta gärna för förare eller tågvärd att du ska med en anslutande buss eller ett tåg så att han eller hon kan informera sin trafikledning om det uppstår förseningar.
C
Cykel på bussen
Vi kan normalt inte ta med fullstora cyklar ombord på våra bussar. På några av våra linjer erbjuder vi dock sommartid möjlighet att ta med cykel mot förbokning. På de bussarna har vi cykelställ monterade bak på bussen.
Information om cykel på buss sommartid
Vikbara cyklar och barncyklar upp till 12 tum kan tas med i mån av plats och ska placeras inom anvisat område.
Cykel på tåget
Cykel får tas med i mån av plats på linje 70 (Charlottenberg-Degerfors) och linje 74 (Torsby-Karlstad). Det finns plats för två cyklar på varje tåg.
På linje 70 finns cykelställ ombord. De är placerade där vi har barnvagn och rullstolsplatser.
På linje 71 (Åmål-Karlstad), som trafikeras av SJ, gäller SJ:s regler.
D
E
Elektronisk enkelbiljett
Om du betalar enkelbiljetten med reskassa läggs biljetten automatiskt på kortet, om du inte säger till föraren att du hellre vill ha pappersbiljett.
Elmoped, elscooter
Två, tre- eller fyrhjuliga elmopeder/elscootrar med styre kan inte tas med i våra fordon på ett trafiksäkert sätt.
Elsparkcykel
Du får ta med din elsparkcykel inne i alla Värmlandstrafiks bussar och tåg, såväl i regiontrafik som i tätortstrafik och stadstrafik.
På regionbuss och tätortsbuss ska elsparkcykeln vara ihopvikt och förvaras framför dig vid din sittplats.
Ombord på stadstrafiken i Karlstad ska elsparkcykeln ställas inom anvisat område.
På våra tåg ska den förvaras ihopvikt på lämplig plats för bagage (tågvärden avgör).
Entreprenör
Värmlandstrafik kör inte bussarna, tågen eller färdtjänstbilarna själv. Det är olika entreprenörer och deras förare som kör åt oss. Stora och små företag, vars tjänster vi upphandlar. I den upphandlingen ställer vi även krav på alkolås, annan trafiksäkerhet, komfort och miljö. För regiontrafiken kör Nobina Sverige AB och för stadstrafiken i Karlstad kör Keolis Sverige.
Ersättningstrafik
Ersättningstrafik används när det är någon störning i tågtrafiken och resan istället behöver göras med buss. Vid följande tågstationer finns hållplatsskyltar för ersättningsbussar: Arvika (en skylt i vardera riktning), Charlottenberg, Edane, Karlstads centralstation, Kil, Kristinehamn, Sunne, Säffle, Torsby, Västra Ämtervik och Åmotfors.
Expressbussar
Expressbusstrafiken sköts av andra företag. Värmlandstrafik kan inte påverka deras tidtabeller. Våra biljetter gäller inte på expressbussar, med ett undantag och det är vårt Pendlar Plus som gäller på Bus4you på sträckan Karlstad-Örebro.
F
Flygbuss
Vi kör anropsstyrd flygbusstrafik till flygplatserna i Torsby. Läs mer på sidan flygbussar.
Företagsresor
Vill du köpa din tjänsteresa, som arbetsgivaren betalar? Då har vi en smidig betaltjänst som heter Företagskonto för dig och din arbetsgivare. Med Företagskonto köper du och betala din resa i Värmlandstrafiks app, utan att behöva spara kvitton. Läs mer här: Företagsresor
Försenad buss
För regionbussar samt tätortstrafiken i Arvika, Kristinehamn, Säffle och Torby ringer du Värmlandstrafiks kundservice, telefon: 0771-32 32 00
Du kan också kolla var din buss befinner sig på realtidskartan.
Om en stadsbuss i Karlstad är försenad kan du ringa till Keolis trafikledningen på telefon 054- 21 11 80. Då får du hjälp med var bussen är och vad som kan ha hänt. Telefonen är bemannad hela trafikdygnet.
Försäkringskassans förmånsintyg
Försäkringskassans förmånsintyg för förtidspensionärer och långtidssjukskrivna ger rätt till seniorrabatt på Värmlandstrafiks biljetter.
G
H
Halvårsbiljett
Periodbiljetten Halvår finns inte längre i vårt biljettsortiment. Den slutade säljas 12 februari 2024.
Handbagage
Handbagage, som du kan placera i bussen eller på tåget utan att störa andra resande, får du ta med gratis.
Husdjur
Du får ta med hundar, katter och andra husdjur gratis på våra bussar och tåg. Av hänsyn till resenärer med allergi ska djur åka så långt bak i en buss som möjligt. På tågen finns skyltat vid ingångsdörren vart du som reser med ditt husdjur ska gå in. Du måste hålla djuret kopplat eller ha det i en transportbur. Om du ska resa med vår anropsstyrda trafik behöver du tala om när du bokar resan att du tänker ha husdjur med dig.
I
Inlines och skateboards
Du får gärna ha med inlines, andra sorters rullskridskor, skateboard, hooverboard, kickboard med styre och liknande som bagage på bussen och tåget. Du får inte använda dem ombord på fordonen eller på hållplatsområdet. Detta är för din egen och medpassagerarnas säkerhet.
Internet ombord
Vi erbjuder gratis internet ombord på alla våra bussar och tåg.
- På regionbussarna ansluter du genom att välja Nobina Free Wifi eller Varmlandstrafiks free.
- På stadsbussarna i Karlstad ansluter du till wifi@varmlandstrafik.
- På tågen ansluter du till Värmlandstrafik.
När du använder vår tjänst för internet ombord får du inte bryta mot svensk lagstiftning och inte surfa på material som kan uppfattas som stötande för medresenärerna.
Interrailkort
Interrail Pass och EUrail Pass gäller på regionala tåg och bussar som ersätter tåg. De gäller inte på Värmlandstrafiks bussar.
J
K
Kameraövervakning
Värmlandstrafiks fordon är utrustade med övervakningskameror. Det finns även kameraövervakning inne på Värmlandstrafiks kundcenter vid busstationen i Karlstad. Läs mer om kameraövervakningen.
Kompletteringstrafik
För dig som bor långt från ordinarie trafik driver vissa kommuner kompletteringstrafik. Vill du veta mer om hur det är just hos dig, tala med din kommun. Du kan också läsa mer här.
Kontantlöst på våra bussar och tåg
För att göra miljön ombord på våra bussar och tåg säkrare för dig som reser med oss och för förarna tar vi inte emot kontanter ombord på Värmlandstrafiks bussar eller på våra tåg som körs av Vy tåg. Hos vårt kundcenter på busstationen i Karlstad kan du köpa biljett och betala kontant.
Kortläsare
Kortläsare för att läsa Värmlandskort och Resekort finns ombord på bussen, vid våra försäljningsställen och i automaterna.
Kreditkort
Se Bankkort för mer information.
L
Lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter
1 april 2016 trädde den nya lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter (2015:953) i kraft. Länk till lagtexten hittar du här.
Ledsagare
Har svårt att förflytta dig från ett fordon till ett annat på grund av en funktionsnedsättning? Då kan du få hjälp med ledsagning i linjetrafik. Beställ hos oss på 0771-32 32 00. Ledsagningen utförs av taxi.
M
N
Nattbussar
På vissa linjer i Karlstadsområdet går det nattbussar vid helgerna.
Nyinflyttad-kort
Till dig som flyttar till Värmland eller flyttar från en kommun till en annan ger vi en inflyttningspresent i form av ett presentkort till 14 dagars fria resor.
Väljer du att lösa in presentkortet skickar vi dig ett busskort med 14 dagars fritt resande. Vi delar ut ett nyinflyttkort per hushåll men det ligger med en extra kod i erbjudandet som gör det möjligt för en annan person i hushållet att också få provåka.
O
P
Personlig tidtabell, Min tidtabell
En personlig tidtabell är ett tidtabellshäfte med de linjer som du använder oftast. Du sätter ihop den själv genom formuläret. Sedan väljer du om du vill få den i mejlen som pdf eller om du vill ha den tryckt och hemskickad. Läs mer om hur du beställer en personlig tidtabell.
Provåkarkort
Vi skickar då och då ut erbjudande om provåkning till personer som bor i närheten av några av våra buss- eller tåglinjer. I första hand söker vi personer som regelbundet reser till och från arbetet med bil men också personer som ibland reser kollektivt och kan tänka sig att göra det mer.
Provåkarkortet är laddat med 14 dagars fria resor i hela länet, från och med den dagen kortet aktiveras. Det gäller på alla Värmlandstrafiks bussar och tåg, samt på vissa SJ-avgångar. Ombord på SJs tåg behöver du visa upp ett aktiveringskvitto tillsammans med kortet. Kvittot kan du skriva ut vid en biljettautomat, ombord på en buss eller vid ett försäljningsställe.
När provåkarperioden är förbrukad kan kortet laddas om med reskassa eller en ny period. Provåkarkortet är inte personligt utan kan lånas ut till andra familjemedlemmar. Däremot får det inte säljas vidare.
Q
R
Rullstol, elrullstol, permobil och liknande
Ombord på våra bussar: För att en rullstol ska få medfölja i linjetrafik så får totallängden vara max 120 cm och totalbredden (mätt på bredaste stället) vara max 70 cm. Vikten för rullstol + resenär får inte överstiga 300 kg. Rullstolen ska placeras på avsedd plats och fästanordningarna ska användas.
Tre- eller fyrhjuliga elmopeder/scootrar med styre är instabila fordon som inte kan tas med i våra fordon på ett trafiksäkert sätt.
Ombord på våra servicelinjer: Servicelinjerna är speciellt anpassade för bland annat rörelsehindrade personer. Du som reser i rullstol eller med rollator kan ta dig ombord utan problem.
Ombord på våra tåg: Samtliga tåg kan ta emot rullstolar med motor och permobiler.
S
Skador
Vid eventuella skador där bussen har varit inblandad kan du anmäla det genom att lägga ett kundärende. På sidan tyck till om din resa kan du läsa om hur du lägger ett kundärende.
För stadstrafiken i Karlstad kan du kontakta Keolis skadeavdelning på telefon: 08-5190 2010, eller via e-post till skador@keolis.se
Skidor
Regionbuss och tätortstrafik i Arvika, Kristinehamn, Säffle: Max 150 cm långa skidor tas med i mån av plats i bagageutrymmet. På vissa bussar norrut finns under vintersäsongen skidställ. Skidorna ska transporteras i skidfodral och får vara max 205 cm långa.
Tåg: vi tar med skidor.
Stadstrafik i Karlstad: skidor eller snowboard tas med om de kan transporteras på ett säkert sätt som inte medför olägenhet för övriga passagerare.
Stående resenärer
Våra Värmlandstrafiks bussar har plats för 47 sittande och omkring 50 stående. Får vi stående resenärer ska hastigheten sänkas till max 70 km/tim. Vi kan ta stående resenärer i inom tätorterna (hela Hammarö räknas som tätort) utan att sätta in förstärkningar.
Rutinen är att om det blir stående resenärer på en linje så för entreprenören Nobina en dialog med Värmlandstrafik om ett förstärkningsfordon behöver sättas in. Detta fordon går då i trafik under 10 arbetsdagar. Efter det görs en utvärdering om det finns fortsatt behov av förstärkning.
För stadstrafiken i Karlstad finns det inget max antal gällande stående resenärer, de olika busstyperna är registreringsbesiktade för mellan 45-144 personer.
I dubbeldäckar-bussarna som trafikerar vissa linjer i regiontrafiken är det enbart godkänt med sittande resenärer.
Swish
Du kan betala med Swish i vår mobilapp Värmlandstrafik.
Det går inte att betala med Swish ombord på våra bussar och tåg.
T
Tidtabeller
Avgångar, ankomster och resdagar hittar du i tidtabellen. Den finns här på vår webbplats och i vår app. Du kan även ringa vår kundservice på 0771 – 32 32 00. Där får du tidtabellsupplysning av en operatör eller via vårt automatiska talsvar. En tryckt tidtabell kan du beställa via länken Personlig tidtabell här på webbplatsen.
Tilläggsavgift
Det är alltid ditt ansvar som resenär att se till att du har giltigt färdbevis. Kan du inte visa upp ett giltigt färdbevis vid kontroll är du skyldig att betala resans pris och en tilläggsavgift på 1 200 kr.
Enkelbiljetten ska ha rätt datum, sträckan som står angiven på biljetten ska stämma med den du reser och ålderskategorin ska stämma med din ålder. För periodbiljetter gäller att perioden ska vara aktiverad. Den får inte användas när laddningen inte gäller eller utanför det område den gäller och ålderskategorin ska stämma med din ålder.
Det är personal från ett biljettkontrollföretag som kontrollerar biljetterna på Värmlandstrafiks uppdrag. Alla kontrollanter har särskild legitimation.
Toaletter
På våra tåg finns toaletter som också är tillgänglighetsanpassade. På tåglinje 70 (Charlottenberg-Degerfors) finns det två toaletter på varje fordon, varav en är tillgänglighetsanpassad. På linje 74 (Karlstad-Torsby) finns en toalett på varje fordon och den är tillgänglighetsanpassad.
Det finns tyvärr inga toaletter på våra bussar. Dessa har tagits bort eftersom de tar plats och användes mycket sällan samtidigt som vi enligt lagkrav måste uppfylla de tillgänglighetskrav som finns. Bussarna är bland annat anpassade för resenärer med rörelsehinder. Handikappanpassade toaletter finns på tre bytespunkter i länet, Rudsbyn, Graninge (Molkom) och Värnäs.
Här finns en karta över var det finns tillgängliga toaletter ute i länet.
Trafikinformation, grannlän
Västtrafik, 0771-41 43 00. Länstrafiken i Örebro 0771 - 55 30 00, Dalatrafik 0771-95 95 95.
Vill du veta mer om värmländska buss- och tågtider än du hittar här, med hjälp av reseplaneraren och våra tidtabeller på nätet? Ring vår kundservice 0771-32 32 00.
Tätortstrafik
På fem håll i länet; i Arvika, Karlstad, Kristinehamn, Säffle och Torsby, går det tätortstrafik med buss och ibland anropsstyrd trafik med bil.
U
V
Vapen ombord
Det är tillåtet att ta med oladdade och säkrade vapen vid resa med våra bussar och tåg men du, som är licensinnehavare till vapnet, måste vara väl insatt i vilka regler som gäller vid transport av vapen och ammunition.
X
Y
Z
Å
Åka med bussen
I tidtabellen ser du när bussen passerar din hållplats. Vänta där. När bussen kommer, kontrollera att den har rätt linjenummer/destination. Ge tecken till föraren att du vill åka med. Ställ dig synligt där bussen ska stanna. Är det mörkt ute rekommenderar vi att du bär reflex eller lyser med din telefon för att göra dig synlig.
Vill du inte åka med den buss som kommer, ta gärna ett steg bakåt för att markera detta för föraren. Stig på bussen, tala om vart du ska resa och betala. När du vill stiga av, tryck på någon av bussens stoppknappar.
Åka med tåget
I tidtabellen ser du när tåget passerar din hållplats. Vänta där. Om hållplatsen har en påstigningstavla (plåtstins), så vrid den mot det håll ditt tåg kommer ifrån. När tåget kommer vänder du tillbaka påstigningstavlan och stiger på tåget. Betala till föraren eller ta en plats och vänta på ombordpersonalen. När du vill stiga av använder du de stoppknappar som finns på en del av våra tåg. Om du reser med ett tåg utan stoppknappar så stannar det ändå.
Ä
Ö
Övergång mellan bussar och tåg
Du kan köpa periodbiljett eller enkelbiljett för hela sträckan med en gång, även om den innebär ett eller flera byten. Kom ihåg att visa upp, skanna eller blippa biljetten när du kliver på nästa buss eller tåg.
En enkelbiljett som du köpt på bussen eller tåget gäller i 60 minuter i startzonen, sedan 45 minuter per extra zon. Tätortsbiljett och närresebiljett gäller i 60 minuter. Hela resan måste slutföras samma dag.
Tågbiljett från SJ, Tågab eller Vy, som inte är resplusbiljett, gäller inte för övergång till buss, varken i regiontrafik, tätorts- eller stadstrafik.