Till startsidan
Start /Tillgänglighetsredovisning

Tillgänglighetsredovisning

På denna sida hittar du tillgänglighetsredovisning för Värmlandstrafiks webb och appen Värmlandstrafik.

Värmlandstrafiks webb

Det är Region Värmland som står bakom den här webbplatsen och vill att så många som möjligt ska kunna använda den. På Region Värmlands webb kan du läsa mer om hur tillgänglig webben är, vad du kan göra om du inte kan använda delar av webbplatsen, hur du rapporterar brister i tillgängligheten samt hur vi testar webbplatsen. 

Här hittar du Region Värmlands tillgänglighetsredogörelse för webben.

Vår app

Tillgänglighetsredogörelsen gäller för appen Värmlandstrafik, iOS version 4.2.60 offentliggjord den 6 oktober 2020, och Android version 4.2.35 offentliggjord den 22 januari 2021.

Hur tillgänglig är appen?

Vi är medvetna om att delar av appen inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.

En upphandling av en ny app är genomförd. Denna app kommer att ersätta den befintliga Karlstadsbussappen.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av appen?

Om du behöver innehåll från appen som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Teknisk information om appens tillgänglighet

Den här appen är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Innehåll som inte är tillgängligt

För närvarande är vi medvetna om att vi inte lyckats uppfylla alla tillgänglighetskriterier när det gäller följande delar:

  • Appen kan idag endast användas i vertikalt läge.
  • Delar av appen är inte helt fungerande med hjälpmedel för synnedsättning, exempelvis skärmläsare eller verktyg för zoomning och förstorad text.
  • Vissa funktioner i appen kräver komplexa fingerrörelser, såsom swipe.
  • Vi arbetar med att tillgängliggöra samtliga delar av appen, och har som mål att få ut en helt tillgänglig version under 2021.
Oskäligt betungande anpassning

Värmlandstrafik åberopar undantag för oskäligt betungande anpassning enligt 12 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service för nedanstående innehåll:

  • Tidtabeller för vår trafik.

Du kan alltid få den information du efterfrågar när det gäller uppgifter om hur vår trafik körs genom att kontakta oss. Se kontaktuppgifter nedan.

Innehåll som inte omfattas av lagen

Det innehåll som beskrivs här är inte fullt tillgängligt, men undantas enligt 9 § lagen om tillgänglighet till digital offentlig service:

  • Kartfunktioner.

Appens kartfunktioner används ej för navigering, och motsvarande information som finns i kartan går även att återfinna i andra format i andra delar av appen.

Så har vi testat appen

Appen har testats genom en självskattning som har gjorts av Infospread Euro AB. Appen har granskats utifrån de internationella riktlinjerna för tillgänglighet, WCAG 2.1 nivå AA. Granskningen har skett genom en kombination av manuell utvärdering och automatisk utvärdering med hjälp av olika verktyg för att mäta tillgänglighet.

Senaste bedömningen gjordes 2021-06-02.

E-tjänsten Ansökan om sjukreseersättning

Teknisk information om e-tjänstens tillgänglighet

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

  • Rubriknivån hoppar från rubriknivå 1 till rubriknivå 5 utan mellanliggande nivåer, vilket kan skapa förvirring för användare av skärmläsare som förlitar sig på en logisk rubrikstruktur för att navigera och förstå sidans innehåll.
  • Platshållartexten i fältet med etiketten "Jag besökte" är på ett annat språk än omgivande text, vilket kan orsaka problem för skärmläsare och användare som inte förstår det andra språket.
  • Tabellen i sektionen "Fyll i vilket färdsätt du åkt med" innehåller rubrikceller utan innehåll, vilket kan göra det svårt för skärmläsare att tolka tabellens struktur och relationer mellan data.
  • Webbplatsen innehåller PDF-dokument som inte uppfyller tillgänglighetskrav, vilket kan göra det svårt för användare med hjälpmedel att ta del av innehållet.
  • Tjänsten stödjer textförstoring i vissa områden men inte konsekvent över hela gränssnittet, vilket kan göra det svårt för användare som behöver förstora text för att läsa innehållet.
  • Alternativtexten för logotypen "Region Värmland" är på ett annat språk än omgivande text, vilket kan skapa problem för skärmläsare och användare som inte förstår språket. Dessutom beskriver alternativtexten inte syftet med den länkade bilden, vilket kan leda till att användare missar viktig kontext eller funktionalitet.
  • Det saknas information om att sökförslag finns tillgängliga för fältet "Jag besökte", vilket kan göra det svårt för användare med skärmläsare att förstå och dra nytta av funktionen.
  • Datumformatet för "Ange resedatum" anges endast i platshållartext, vilket kan vara otillgängligt för vissa användare eftersom platshållartext inte alltid är synlig eller pålitlig som instruktion. Formatet bör istället specificeras i en synlig text utanför fältet.
  • Informationen i sidfoten är inte korrekt strukturerad, vilket kan göra det svårare för vissa användare att ta till sig innehållet. Eftersom texten inte är uppdelad med tydliga rubriker och stycken kan det bli svårt att förstå och navigera för personer som använder skärmläsare eller andra hjälpmedel. För bättre tillgänglighet bör texten delas upp med tydliga stycken och en lämplig rubrik, vilket gör innehållet mer överskådligt och lättare att tolka.

Kontakta oss

Telefonnummer: 0771-32 32 00, knappval 2
E-post: info@varmlandstrafik.se

Se våra öppettider här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?