Anmälningsskyldighet – barn som far illa
Här hittar du stöd för arbetet med att identifiera barn som far illa eller riskerar fara illa och för att fullgöra den lagstadgade anmälningsskyldigheten till socialnämnden. Rutiner och riktlinjer nås via regionens interna system Vida och är till för dig som jobbar inom Region Värmland.
Region Värmlands riktlinjer och rutiner
Region Värmland har flera riktlinjer och rutiner med fokus på barn som far illa.
- Anmälningsskyldighet och ansvar för barn och ungdomar upp till 18 år –Barn som far illa eller riskerar att fara illa (styrande dokument i Vida)
- RUT-26224 Barnets rätt till information, råd och stöd vid anhörig/närståendes sjukdom, missbruk, våldsutsatthet eller dödsfall (Vida)
- RIK-04976-v.1.0 Barns rätt till information, råd och stöd vid anhörigs sjukdom eller dödsfall (Vida)
Styrande dokument våldsutsatthet
Mallen ska skydda våldsutsatta individer från att förövaren ska kunna ta del av den utsatta individens journalanteckning angående våldet. Besöket/kontakten dokumenteras i ordinarie journalmall. När information om våldsutsatthet framkommer ska dokumentationsmallen Våldsutsatthet användas.
Oro för att barn far illa - styrande dokument
Vid oro att ett barn far illa ska detta anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet är skrivet. Anmälan till socialtjänsten och diarieföring görs via e-tjänsten "Anmälan om barn som far illa", se nedan. Har du barnet som patient används länken till e-tjänsten "Barn som far illa". Den nås enklast via Cosmic blankettbibliotek. E-tjänsten ersätter tidigare ifyllnadsbar blankett.
I samband med att du skriver din anmälan (som ska skrivas ut och skickas till Socialtjänsten i den kommun där barnet är skrivet) skickas också formuläret direkt till diariet och diarieföring sker automatiskt.
- E-tjänsten "Anmälan om barn som far illa"
- Rutin för dokumentation inklusive remiss våldsutsatthet i Cosmic (Vida)
Utbildning
I Utbildningsplattformen finns en interaktiv utbildning - Vera. Vera syftar till att informera om personalens ansvar och att öka mängden anmälningar.
- Utbildningen Vera (Utbildningsplattformen)
- Webbutbildning för dig som möter Barn som anhöriga | Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se)
Information på Socialstyrelsens webbplats
Anmälan
Handbok
Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare (pdf)
Informationsmaterial
Här hittar du informationsmaterial, texter och filmer, som hjälper dig att informera om socialtjänsten. Under varje material som visas kan du se i vilket format och på vilket språk som materialet erbjuds.
Till informationsmaterialet Informationsmaterial - Socialstyrelsen