Fem år sedan det första covidfallet
Den 4 mars 2020 konstaterades de första fallen av covid-19 i Värmland. Nu har det hunnit gå fem år sedan dess.
Att berätta om alla sätt som pandemin påverkade våra verksamheter på är omöjligt. I stället har vi gjort några nedslag där vi ger exempel på lärdomar och på vad som blivit förändrat. Samtidigt minns vi tillbaka.

Fem år sedan pandemins inledning
Den 4 mars var det fem år sedan de första covidfallen konstaterades i Värmland. Vad har vi lärt oss av pandemin – och hur väl förberedda är vi för en ny?
Läs artikeln
Ändrade resvanor i pandemins spår
Pandemin vände upp och ner på tillvaron för kollektivtrafiken och förändrade resvanorna hos värmlänningarna.
Läs artikeln
“Generellt pratar vi mer om sårbarhet nu”
Pandemin slog hårt mot företag och stängde gränsen mot Norge. Regionen har blivit mer snabbfotade kring vilka medel vi kan ge.
Läs artikeln15 minnen från pandemin
Region Värmlands medarbetare, chefer och politiker delar med sig av ett av sina starkaste minnen från pandemin. Vilket är ditt?

Anna Almroth
Teamledare skådespeleri, film och teater på Molkoms folkhögskola
“En omtumlande tid, även på de folkhögskolor där studerande bor tillsammans på internat. Ett starkt minne är när vi snabbt ställde om och sände tre stora föreställningar digitalt – live – i stället för att ha publik på plats. Vi repeterade via zoom och utomhus, skådespelarna höll avstånd till varandra på scenen och vi gjorde många anpassningar. Efteråt kunde vi se att vi dubblerat publikantalet! Under pandemin uppstod en kulturdebatt om kulturens viktiga roll, när många satt isolerade hemma. Vi ville bidra med det vi kunde”.

Björne Nödtveidt
Intensivvårdssjuksköterska, IVA Centralsjukhuset i Karlstad
“Pandemin väcker många starka minnen. Mycket var dystert men verkligen inte allt. Ska jag lyfta det starkaste minnet och det jag väljer att ta med mig och fokusera mest på, så är det hur vi över klinikgränser samlade kraft och samarbetade. Vi hittade nya arbetssätt som vi till viss del använder även i dag. Vi hjälpte varandra, stöttade varandra och strävade mot samma mål – att ta oss igenom det och bedriva så bra vård för våra patienter som möjligt. Vi gjorde det tillsammans.”

Åsa Nordlund
Ambulanssjuksköterska och hygiensamordnare, Arvika
“Jag minns tydligt när vi i början av pandemin skulle vara sparsamma med skyddsutrustning. Ingen visste ju hur länge pandemin skulle pågå. Inom ambulansen är vi vana att jobba i par, men nu tog bara en av oss på full skyddsutrustning med bland annat andningsskydd och visir. Det gjorde att den personen också gjorde nästan allt under ett larm: tog hand om patienten, skötte allt i bilen och städade efteråt. Den som körde just bara körde”. Det har vi pratat mycket om i efterhand.”

Edit Floderer
Överläkare hjärt- och akutmedicinkliniken, Centralsjukhuset i Karlstad
“Det hände mycket på en gång och vi fick organisera om. Vi satte ihop en grupp i Teams och bytte kunskap. Det fanns en känsla av medmänsklighet och kollegialitet som jag aldrig tidigare har bevittnat. De starkaste minnena har jag från covidintermediär avdelning som på nolltid bildades i lokaler i gamla uppvak öst, och den speciella tillhörigheten som jag var en del av där tillsammans med andra kollegor, och framför allt sjuksköterskorna, som gav sitt yttersta i den svåra kampen.”

Anna Skogstam
Smittskyddsläkare, Smittskydd Värmland
“Att leva i en ständig process av ny information och svårigheten i att värdera informationen. Framför allt i början hade vi väldigt lite information och fakta och ingen visste vad som var rätt, men vi förväntades ha svaren ändå. Att känna sig så otillräcklig och ständigt jagad är ett väldigt starkt minne som jag har. Ett annat starkt minne är så klart när den första bussen från Italien kom i mars 2020 med första värmländska covid‑19‑fallen.”

Malin Vikner
Regional utvecklingsstrateg, regional utveckling
"Vi var i full gång med framtagandet av Värmlandsstrategin 2040 så pandemin är för mig väldigt starkt kopplat till digitalt arbete med den, skrivande och dialogande. Jag ser alla arbetstimmar utförda från dålig arbetsställning vid ett köksbord hemma i Kil. Allt med en rejäl dos vab, egen hosta och Teamsmöten kloss i kloss. Men det gick, vi ställde om till hemmajobb och digitala samtal och vi fick justera tidsplanen något – men det gick. "

Maria Berglund
Nu områdeschef medicinska specialiteter, då verksamhetschef infektionskliniken
“Jag satt på Värmlandsoperan lördag 29 februari när telefonen började vibrera. Jag gick ut, tog samtalet och fick av bakjouren på infektionskliniken information om bussen med ungdomar som var på väg från Alperna. Flera hade hosta och feber. Jag minns söndagen när vi planerar mottagandet. Vi hade kontakt med bussen, upprättade frågeformulär för att veta vilka vi skulle provta och undersöka extra, och hade kontakt med anhöriga. Alla ställde upp och det fanns en kraft: nu löser vi det!”

Stefan Westling
Kulturutvecklare, kulturavdelningen
“Pandemin var förstås hemsk på många sätt men bidrog även till en del positivt. Ett tydligt exempel är ju de enorma kliv som tagits i kunskaps- och teknikutvecklingen för digitala möten. Före pandemin minns jag att vi hade nätverksmöten via telefon när vi inte kunde ses fysiskt. De fungerade sisådär. Under pandemin började vi förstå det snitsiga med digitala mötestjänster. Här gick det att få ordning på talarordning genom handuppräckning, dela dokument och se varandra. Snacka om positiv utveckling på kort tid!”

Therese Larsson
Undersköterska och medicinsk fotvårdsspecialist, Vårdcentralen Kristinehamn
“Jag minns början av pandemin och osäkerheten kring hur det skulle utveckla sig. Men också hur vi utifrån givna ramar fick stort förtroende att bygga upp en infektionsmottagning i Kristinehamn. Vi blev sammansvetsade och fick till bra rutiner. Alla professioner visade sin spets – det var häftigt att se. Ett starkt minne är när jag första gången tog på full skyddsutrustning och gick in till en patient med symtom, och hur jag kunde pusta ut efteråt. Allt eftersom tiden gick blev det här en vana.”

Azita Pourjam
Tandhygienist, Folktandvården Kronoparken
”Ett starkt minne är att jag själv fick covid-19 tidigt under pandemin. En dag efter jobbet var det som när kraften i ett batteri tar slut. Jag trodde inte att det skulle ha drabbat mig då – jag var ju hundraprocentig med hygien och skyddsutrustning. När läkaren bekräftade att det var covid var det som det tömdes en hink kallt vatten över mig, och jag kände allvaret. När jag blev frisk var jag en av dem som tidigt hade immunitet. Då fick jag vara med och ta emot patienter med symtom på vår klinik i Molkom, som då var covidklinik.”

Fredrik Larsson (M)
Regionråd
“Ett starkt minne är att jag upplevde en stolthet över organisationens förmåga att upprätthålla verksamheten. Och jag blev ännu mer stolt när vi kom till vaccineringen där vi snabbt nådde hög täckning. Det var en tuff situation för medarbetarna med en smittsam sjukdom som man visste lite om. Men vi hade bestämt oss för att lösa problemet. Vi blev också duktiga på att samarbeta med kommunerna. Det visar att vi, både människor och organisationer, är flexibla när det gäller.”

Maria Bergström Eriksson
Distriktssköterska, Vårdcentralen Hagfors Ekshärad
“Man kände att det var en historisk händelse. Verkligen omvälvande med flera starka minnen. Till exempel hur vi bemannade tältet utanför sjukhuset i Torsby och tog emot patienter med förkylningssymtom, och hur vi öppnade ett infektionsintag på vårdcentralen dit patienter med symtom kom. Men det som gjort störst intryck var början av pandemin och osäkerheten kring viruset. Det var en känsla av allvar, samtidigt som ingen medarbetare klagade – alla kavlade upp ärmarna och ställde upp”.

Staffan Tevell
Överläkare, infektionskliniken Centralsjukhuset i Karlstad
“Hur lyfter jag ett minne ur en så omvälvande tid? De svårt sjuka och döende patienter man fortfarande bär med sig, anhöriga som inte fick ta farväl. Vaccinet, och hur vi i realtid såg vilka åldersgrupper vi inte hunnit vaccinera. Starkast? 1 mars 2020. Sportlovet tar abrupt slut och jag kontaktas om bussen från Alperna. Hur vi guidar bussen till infektionskliniken där vi samlat ett team för att bedöma 38 personer med möjlig covid-19. Beslutsamheten i att ställa om till pandemiarbetet som präglar åren efter. Insikten att inget blir sig likt igen.”

David Widlund
Marknadschef, Värmlandstrafik
“Det första jag kommer att tänka på är de stora omställningar som behövde göras. Normalt sett vill vi ha fler kunder som åker med buss och tåg. Plötsligt behövde vi kommunicera att avråda från att resa kollektivt. Trots att vi uppmanades att köra lika många turer som normalt. Påstigningen på bussarna fick flyttas bak till mittendörrarna för att skydda förarna från smitta. Eftersom färre resor gjordes med servicetrafiken kunde vi använda de fordonen till att transportera materiel. På det stora hela var verksamheten snabb att ställa om efter nya behov.”

Åsa Johansson (S)
Regionråd
“Jag minns oron jag kände, oron för både nära och kära, men också för hur samhället skulle klara denna utmaning. Jag satt i möte med politiker och tjänstepersoner från Innlandets fylke i Norge när det började pratas om att stänga gränser och just frågan om stängda gränser blev väldigt stor för oss i Värmland och något vi jobbade mycket med. Att ett område som inte kände av gränsen på annat sätt än att vägmarkeringarna skiftade färg helt plötsligt fick en skarp gräns som inte fick passeras var oerhört utmanande både för människorna och näringslivet.”