Ändrade resvanor i pandemins spår
Pandemin vände upp och ner på tillvaron för kollektivtrafiken.
– Den har satt sina spår i resvanorna hos värmlänningen, säger Lena Thorin, biträdande trafikdirektör på Värmlandstrafik.

Lena Thorin, biträdande trafikdirektör på Värmlandstrafik.
Utbudet var detsamma – men få kunde, eller ville, åka med Värmlandstrafik under pandemins mest intensiva del. Och effekter av den finns kvar.
– Vi tappade otroligt mycket intäkter under pandemin och lider fortfarande av det, säger Lena Thorin.
Förändrade resvanor
Värmlandstrafik märker samtidigt att pandemin har förändrat värmlänningens resvanor, även om det är svårt att slå fast hur bestående förändringarna är.
– Vi pratar mycket i branschen om vilka växlar vi kan dra av de här förändringarna. Vad är det nya normala? Klart är att resvanorna är mer föränderliga och inte lika statiska som före pandemin, säger Lena Thorin.
Till exempel finns en tendens till att resandet sprids ut mer över dagen.
– Den som har möjlighet kanske tar första eller sista mötet hemifrån och en annan buss till jobbet. Det är bra för oss när resandet sprids ut på fler avgångar på det sättet. Det är möjligt att vi kommer att hamna nära där vi var före pandemin, men det är en tendens att resandet sprids ut mer nu.

Större resande på fritiden
En annan tendens är ett större resande med kollektivtrafiken på fritiden. Här har Värmlandstrafik också ökat möjligheterna – till exempel med sommarlinjen som tar besökare till Glaskogens naturreservat.
– Många upptäckte hemester, och vi har jobbat mycket med att ta vara på att fler börjat åka kollektivt på fritiden, säger Lena.
Ökad bredskap för kris
Hon lyfter också fram att pandemin gav organisationen en skjuts framåt i frågor om kris och beredskap.
– Vi har ökat vår beredskap och utvecklat vår förmåga, både med ny teknik och med en ökad vana att hantera kriser.