Till startsidan
Test
Hem /Res med oss /Hållbart resande - alla fördelar!

Hållbart resande – alla fördelar!

Genom att välja buss eller tåg när du reser gör du ett smart val för din hälsa, ekonomi och vardag, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar framtid.

Därför är kollektivtrafik ett smart val

Det finns många bra anledningar till varför du ska resa kollektivt. Här är några av dem!

Vardagsmotion

Forskning visar att den som åker kollektivt i genomsnitt rör sig fyra gånger mer per dag än den som väljer bilen. Eftersom du behöver ta dig till en hållplats ökar din vardagsmotion automatiskt, förutsatt att du väljer att gå eller cykla dit. Genom att röra på dig mer förebygger du risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Frisk luft

När du vardagsmotionerar till och från hållplatsen får du också en daglig dos av frisk luft. Oavsett väder fyller du på med D-vitamin, vilket är viktigt för att må bra och hålla uppe ett gott humör. Kanske kan du till och med förlänga cykelturen eller promenaden genom att ta dig en hållplats längre bort från hemmet?

Mindre trängsel i trafiken

Genom att resa kollektivt istället för med bil bidrar du till att minska köer och trängsel i trafiken. En buss med 50 passagerare ersätter nämligen 35-40 bilar och tar bort en bilkö på cirka 200 meter.

Mindre stress

Att lämna bilen hemma och istället låta någon annan köra dig dit du ska minskar stressen för dig som trafikant. Du behöver inte fokusera på vägen eller hastigheten och heller inte lägga tid på att hitta parkering. Du hinner du också kolla mejlen eller förbereda dig för dagens första möte i lugn och ro innan du kommit fram till arbetet. På hemvägen kan du slappna av med en god bok, lite musik eller se en film.

Spara pengar

Prisexempel

Att pendla mellan Arvika och Karlstad tur och retur fem dagar i veckan motsvarar 70 mil. Med en kostnad på 38,53 kr per mil blir den dagliga kostnaden 539,42 kr vid en körsträcka på 14 mil per dag.

  • Per vecka: 2 697 kr
  • Per månad: 10 788 kr

Källa: Vad kostar bilen? Räkna med M Sverige! - Riksförbundet M Sverige Statistik: Bilar i Sverige (car.info)

Ett smartare alternativ?

En 30-dagarsbiljett för 3 zoner kostar 1 749 kr, vilket sparar dig 9 039 kr per månad.

Mer pengar till roligare saker – och du slipper trafikstressen!

Våra periodbiljetter

Tips på biljetter

Flex 10/60
Flex 10/60Flex 10/60 – perfekt för dig som pendlar ibland men vill ha full frihet när du reser.
30-dagarsbiljetten
30-dagarsbiljettenRes hur mycket du vill i 30 dagar i taget till ett fast pris. Biljetten köper du smidigt direkt i vår app!
Årskort
ÅrskortFör dig som vill resa obegränsat med alla våra bussar och tåg i hela Värmland – dygnet runt, året om.

Tips för resan

Test

Tid för återhämtning

På bussen eller tåget kan du passa på att sluta ögonen och ge dig själv lite tid för återhämtning, så du kan vara alert resten av dagen.

Förena nytta med nöje

Du kan kolla sociala medier, läsa nyheterna, lyssna på musik eller läsa en bok innan dagen sätter igång på allvar.

Jobba ikapp

Du kan lägga pendlingstiden på att svara på mejl, förbereda dig inför dagens möten eller ta några viktiga samtal.

Sociala möten

Kollektivtrafiken ger dig möjlighet att träffa nya människor och umgås med vänner och bekanta. Ett spontant samtal kan göra resan trevligare och kanske till och med leda till nya vänner eller kontakter.

Ett hållbart resande

Test

Resor och transporter står för nästan hälften av koldioxidut­släppen i Värmland. Kollektivtrafiken bidrar på två sätt till att minska de skadliga utsläppen. Dels drivs fordonen i kollektiv­trafiken nästan uteslutande på fossilfri energi, dels erbjuder kollektivtrafiken ett mer energieffektivt sätt att resa. I synnerhet i kombination med gång och cykel som anslutningsresa och vid kortare resor.

Bussarna inom region- och tätort­strafiken och på servicelinjerna har målsättningen att drivas med 100 procent förnybart drivmedel år 2026.

 

I nuläget körs 86% av regionbussarna på förnybart drivmedel och motsvarande siffra för tätortstrafiken är redan nu 100%. Regiontågen drivs på förnybar el alternativt diesel, med inblandning av biodiesel och Adblue (minskar koncentrationen kväveoxider i avgaserna från en dieselmotor) för att minska miljöpåverkan. Målet för 2026 för förnybart drivmedel är 70% och nuvarande nivå är 65%.

Planering för hållbart resande i tätortsmiljö skapar förutsätt­ning för attraktivare stadsmiljöer.

 

Dels uppstår liv och rörelse vid större hållplatser vilket skapar kundunderlag för butiker, caféer, restauranger och annan service som skapar en attraktiv stadsmiljö. Genom att ersätta bilresor i tätort med kollektivtrafik, cykel och gång blir det också möjligt att bygga en tätare stad då de transportslagen inte behöver lika mycket yta. På så sätt minskas bilköer vilket förbättrar för de som inte har möjlighet att resa på annat sätt än med bil, det gynnar också god­stransporter genom att de får det lättare att ta sig fram.

 

Kollektivtrafiken skapar möjlighet att röra sig i samhället för alla grupper. Även här är den relativa skillnaden störst för de svaga­re grupperna i samhället som inte har så många alternativ. På så sätt bidrar kollektivtrafiken till att bryta utanförskap, minska barriärer och förbättra integrationen mellan olika stadsdelar ge­nom att öka kontakterna.

Risken att råka ut för en olycka är betydligt lägre för den som reser med kollektivtrafik jämfört med bil.

Dessutom bidrar kollektivtrafikresenären till en ökad trafiksäkerhet genom att antalet fordon på vägarna minskar.