
Ny undersökning: Endast 17 procent av bussresenärerna i Värmland använder bälte
Nobina, som kör Värmlandstrafiks regiontrafik, har kartlagt bältesanvändningen ombord på bussar i flera regioner under hösten 2024. Resultatet visar att endast 17,2 procent av bussresenärerna i regiontrafiken i Värmland använder säkerhetsbälte.
Trots att Värmlandstrafik ligger över rikssnittet på 10 procent finns det mycket kvar att göra och önska.
Att resa med buss är ett av de säkraste sätten att färdas på våra vägar, men bältet spelar fortfarande en avgörande roll för att rädda liv.
– Vi månar om våra resenärers säkerhet, och genom att spänna fast sig skyddar man inte bara sig själv utan bidrar också till en tryggare resa för alla ombord, säger Markus Bergman, trafikchef för regionbuss på Värmlandstrafik.
Nobinas observationsstudie är störst i sitt slag och genomfördes mellan oktober och november 2024 på bussar i kollektivtrafiken utrustade med bälte. Totalt omfattade studien 1616 bussresor i Region Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Halland, Värmland, Sörmland och Östergötland, med totalt 24 831 resenärer, varav ca 10 procent använde bälte. I Värmland använde 17,2 procent av 4647 resenärer bälte.
Låg kännedom trots lagkrav
Sedan 1999 är det lag på att alla som är tre år eller äldre ska använda bälte ombord på bussen om det finns. Trots det verkar kännedomen vara låg, vilket undersökningen bekräftar.
– Jag hoppas att denna studie kan bli en väckarklocka bland våra resenärer och i hela samhället. Att den bidrar till kunskap, diskussion och framför allt en kulturförändring, där säkerheten kommer först, säger John Abbate, trafiksäkerhetschef på Nobina Sverige.
Fortsatt arbete
Information och påminnelser kring bältesanvändning görs i Värmlandstrafiks trafik på flera olika sätt, allt från påminnelser på buss-tv till större kampanjer såsom fjolårets ”Styla ditt drömbälte”. Mycket av detta arbete sker också tillsammans med Nobina.
– Vi fortsätter att jobba för att fler ska känna till och använda bältet. Vi vet att det gör skillnad när det verkligen behövs, säger Markus Bergman.
Varför använder inte fler resenärer bälte?
Undersökningen inkluderade inte djupintervjuer om orsakerna till den låga bältesanvändningen, men Nobina lyfter tidigare forskning som pekar på flera faktorer:
Bristande kunskap om lag och risker
Många resenärer är omedvetna om lagkravet och uppfattar bussar som säkra på grund av deras storlek och konstruktion.
Brist på information och påminnelser
Till skillnad från personbilar saknas ofta tydliga bältespåminnelser i bussar.
Bekvämlighet och vanor
Det kan upplevas som krångligt att använda bälte, särskilt vid korta resor eller låga hastigheter. Många påverkas också av att få andra spänner fast sig.
Otydlig lagstiftning och bristande efterlevnad
Det kan verka motsägelsefullt att det är tillåtet att stå i en buss, samtidigt som det är lag på att använda bälte vid sittande. Dessutom genomförs sällan kontroller av efterlevnaden.
Kontaktinformation
David Erixon
Head of Media Relations, Nobina
david.erixon@nobina.se
072-967 02 84
Markus Bergman
Trafikchef regionbuss, Värmlandstrafik
markus.bergman@regionvarmland.se
010-832 81 72