Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Nya biljettpriser för kollektivtrafiken

Nya biljettpriser för kollektivtrafiken

Vid sitt möte den 9 oktober beslutade regionfullmäktige att höja biljettpriserna för kollektivtrafiken med i genomsnitt 2 procent. De nya priserna börjar gälla den 15 december 2024.

Regionfullmäktige i korthet 9 oktober 2024

Nu har kollektivtrafiknämnden fått i uppdrag att besluta om hur höjningen ska fördelas på Värmlandstrafiks olika biljetter. Varje biljett kommer att få en egen prisjustering, men den genomsnittliga ökningen blir 2 procent.

Biljettintäkterna är en viktig del

Genom att justera biljettpriserna hoppas Region Värmland kunna fortsätta bidra till både klimatmålen och en stabil ekonomi för kollektivtrafiken. Att driva bussar och tåg kostar mycket pengar. Biljettintäkterna täcker ungefär 25–30 procent av kostnaderna, medan resten finansieras genom skatter som invånarna i Värmland betalar.

Hållbart även i framtiden

Resandet med Värmlandstrafik ökar och ligger nästan på samma nivåer som före pandemin. Men ekonomin påverkas fortfarande av höga kostnader, bland annat till följd av inflation och ett högt trafikindex. För att möta dessa utmaningar har kollektivtrafiknämnden tidigare fattat beslut om besparingar, som att minska antalet avgångar och justera biljettpriserna.

Tufft ekonomiskt läge – dessa är förändringarna i Värmlandstrafiks trafik (231016)

Tidigare prisjusteringar

För att kollektivtrafiken ska fortsätta vara både attraktiv och hållbar är det viktigt att intäkterna följer med kostnadsutvecklingen, som bland annat påverkas av inflation och bränslepriser. Årliga prisjusteringar behövs ofta för att kunna möta dessa förändringar. Historiskt sett har de årliga höjningarna legat på runt 3 procent.

I december förra året beslutade regionfullmäktige om en genomsnittlig höjning av biljettpriserna om 8,5 procent för 2024.

Beslut om biljettpriser i regionfullmäktige (231213)

Ändringar i priser och biljetter i februari (240130)

Vad händer nu?

Nu ska kollektivtrafiknämnden besluta hur de nya biljettpriserna ska fördelas. Inför detta beslut görs olika beräkningar och analyser för att säkerställa att det fortfarande finns prisvärda alternativ för alla resenärer, oavsett om man reser ofta eller sällan.

Beslutet fattas vid kollektivtrafiknämndens möte den 19 november.

När kollektivtrafiknämnden har beslutat om de nya priserna på våra biljetter kommer du att hitta information om detta här.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?