Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /28 000 resor – kanonsäsong för båtbussarna
Båtbuss som en somrig dag kör genom kanalen i Haga i Karlstad.

28 000 resor – kanonsäsong för båtbussarna

Nu har sista båtbussen för säsongen angjort bryggan i Inre hamn i Karlstad och med det avslutar Värmlandstrafik den 17:e båtbussommaren. En sommar som trots besparingar visar på fina siffror.

– Båtbussarna är populära och är en härlig utomhusaktivitet som passar gammal som ung. Trots att vi i år kört färre turer och dagar har det varit en kanonsäsong där fler rest med oss än ifjol, säger Mathias Lindgren, tätortstrafikchef på Värmlandstrafik.

Båtbussarna, med sina åtta linjer, trafikerar turer till och inom Karlstad, Hammarö och Kristinehamn och är en del av Värmlandstrafiks kollektivtrafik. De sista turerna kördes söndagen den 1 september.

Prioriterade de populära linjerna

Jämfört med 2023 har fler rest med båtbussarna i år, 28 000 resor jämfört med fjolårets 27 300. Detta trots besparingar som inneburit en kortare säsong, färre turer och två indragna linjer. Att båtbussarna gjort ett sådant kanonår 2024 har enligt Mathias Lindgren flera orsaker.

– Vädret har varit på båtbussarnas sida, med mycket sol och värme och med bra vattennivåer i älven. Vi har i år också satsat på de populäraste turerna, vilket gjort att ännu fler kunnat resa med oss.

Inför 2024 prioriterade Värmlandstrafik, tillsammans med kommunerna som betalar för trafiken, de turer som flest rest med. Det är också där den positiva utvecklingen nu är extra tydlig.

– Vi ser ett rejält uppsving på våra skärgårdsturer ut till Vålön, Jäverön och Västra Söön, jämfört med ifjol. Och vår omtyckta guidade rundtur på Klarälven i Karlstad har varit i princip fullbokad hela sommaren, trots att vi ökat antalet turer på den linjen, berättar Mathias.

– Båtbussarna ger ökad tillgänglighet till Klarälven och Vänern och skapar väldigt fina utflyktsmöjligheter på vatten för värmlänningarna och turister, och det till priset av en kollektivtrafikbiljett, säger Elisabeth Björk (V) som är kollektivtrafiknämndens ordförande.

Dessa linjer har gått extra bra sommaren 2024

Linje 92 (guidade rundturer i Karlstad)

  • 4761 resor, (3354 st år 2023).
  • Utökat med 3 turer/dag hela säsongen.
  • Väldigt populär, fullbokad nästan hela tiden.

Linje 93 (Inre hamn-Lövnäs-Västra Långholmen/Jäverön)

  • 3242 resor (1890 år 2023).
  • Fler dagar i trafik mot 2023.

Linje 97 Stöten i Kristinehamn (Vålösundsbryggan-Vålön-Kalvön)

  • 3697 resor, (2119 år 2023).
  • Några fler dagar i trafik mot 2023.

Linje 99 i Hammarö (Lillängshamnen-Västra Söön-Mörudden)

  • 397 resor (211 år 2023).
  • Fler dagar mot förra säsongen men färre turer/dag.
  • Rekord i antalet resande sedan linjen startade 2021.

Om båtbussarna

Båtbussarna startade upp i Karlstad 2008 och organiseras av Värmlandstrafik, utifrån tillköpsavtal med Hammarö, Karlstads och Kristinehamns kommuner. Även i år är båtbusshållplatsen Inre Hamn i Karlstad själva navet för all båtbusstrafik. Därifrån tar båtarna såväl pendlare som sommarturister till sommarpärlor och hållplatser längs Klarälven och Vänerns skärgård. Tidtabellen tas varje år fram i nära dialog med kommunerna. All båtbusstrafik är upphandlad och utförs i samarbete med Skeppa Rederi AB.


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?