Styla ditt drömbälte! Tävling sätter ljus på bussarnas lilla svarta
Dina drömmars bussbälte, hur ser det ut? Nu lanserar Värmlandstrafik tillsammans med Nobina en tävling med fokus på kreativitet och trygghet: Styla ett bälte och tävla om periodbiljetter och chans för din kreation att synas på bussarna.
Tävlingen öppnar 12 januari och pågår fram till 29 februari. Ett initiativ för att uppmärksamma och öka användandet av bussarnas viktigaste pryl: bältet. För trots lagkrav och tunga argument är användandet lågt, bara sex av tio som reser i den värmländska regionbusstrafiken uppger sig använda bälte.
Bältet i strålkastarljuset
Den vanligaste förklaringen som personer anger på frågan om varför de inte använder bälte är att de helt enkelt inte uppmärksammat att de finns.
– Att våra bussars viktigaste utrustning för säkerheten ombord missas av många är såklart inte bra. Med den här tävlingen ger vi bältena en stor dos uppmärksamhet på ett lite annorlunda sätt och hoppas att det gör att fler får upp ögonen för att de finns och börjar att använda dem, säger Markus Bergman, trafikchef regionbuss på Värmlandstrafik.
Tävlingen ”Styla ditt drömbälte” pågår mellan 12 januari och 29 februari. Du hittar alla tävlingsregler här nedan. Lycka till!
Källor: Svensk kollektivtrafiks branschundersökning Kollektivtrafikbaromtern
Så här deltar du i tävlingen!
- Skapa ett låtsasbälte av ett tygstycke med följande mått: 7 cm brett och 50 cm långt. Det finns färdigmallade tygstycken att hämta (självklart utan kostnad) på vårt kundcenter på Karlstads busstation.
- Styla och pynta bältet precis som du vill och med vad du vill! Det kommer inte att monteras skarpt i bussen så du behöver inte ta hänsyn till säkerhet.
- Lämna in ditt bidrag på vårt kundcenter på Karlstads busstation eller skicka oss det via post (Värmlandstrafik, Lagergrens gata 7, 652 14 Karlstad). Vi behöver även ditt namn och mejladress eller telefonnummer så att vi kan kontakta dig vid eventuell vinst. Om du önskar få tillbaka ditt bidrag skriver du också med din adress.
Om tävlingen
- Tävlingen pågår 12 januari-29 februari 2024.
- Förstapris är en 30-dagarsbiljett länet, andra- och tredjepris en Flex 10/60-biljett. Utvalda kreationer kommer även att synas i busstrafiken.
- Alla inskickade bidrag kan komma att användas i Värmlandstrafiks och Nobinas kommunikation.
Bältesanvändning, vad gäller?
Varför är det viktigt att använda bälte?
Vid en olycka, stor såväl som liten, kan bältet ha en avgörande betydelse. Dels är fallhöjden i en buss stor, dels kan du skada andra passagerare. I en olyckssituation kan bältet vara livsavgörande, även om hastigheten inte är högre än 40–50 km/tim.
Källa: NTF
Måste jag använda bältet i bussen?
I Sverige är det lag på att alla över tre år som åker buss ska använda bälte, om det finns. Lagen säger att om en personbil, buss eller lastbil har sittplats utrustad med bälte så ska du välja det sätet och använda bältet. Om bussen är utrustad med bälte och man som resenär avstår från att använda det kan det medföra böter på 1500 kronor i samband med en poliskontroll.
Källa: Transportstyrelsen
Varför finns det inte bälten i stadsbussarna i Karlstad?
I Sverige används generellt så kallade klass I-bussar inom tätortstrafik och för dem finns inget lagkrav på bälten vid passagerarplatserna. Det är denna bussmodell som används i stadstrafiken i Karlstad.
Vilka skyldigheter har Värmlandstrafik när det kommer till bälten?
Sedan oktober 2018 är bussbolagen skyldiga att muntligen eller skriftligen informera resenärerna om att använda bälte, men det är individen själv som ansvarar för att bältet används. I regionbussarna finns dekaler uppsatta som informerar om bälteskravet och våra förare uppmuntras att göra utrop.
Källa: NTF
Vad gäller för stående resenärer i bussen?
I de fall det inte finns någon sittplats med bälte tillgänglig, är det tillåtet att stå i bussen om den är godkänd för stående passagerare vilket alla Värmlandstrafiks bussar är. Vid lokala transporter i tättbebyggda områden får en annan plats användas, även om det finns sittplatser med bälte tillgängliga.
En tung buss får framföras i 100 kilometer i timmen endast om samtliga som färdas i bussen och som är äldre än tre år har tillgång till en plats försedd med bilbälte annars får bussen framföras i högst 90 kilometer i timmen.
Källa: Transportstyrelsen