Om folkhälsa

Vad folkhälsa innebär och hur det strategiska folkhälsoarbetet bedrivs inom regionen och i samverkan med andra aktörer i Värmland.

Arenorna och aktörerna som påverkar folkhälsans utveckling är både många och olika. Med filmen Tack vill vi hylla några ibland lite okända folkhälsohjältar och öka förståelsen för vad som kan påverka god och jämlik hälsa.

Mer om filmen Tack

Region Värmlands folkhälsoarbete

Region Värmlands folkhälsoarbete har det långsiktiga målet god, jämlik och jämställd hälsa. För att arbetet ska fungera effektivt behövs tvärsektoriellt samarbete och samverkan, långsiktighet och folkhälsokompetens.

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan 2022–2030 är styrande för allt folkhälsoarbete i Region Värmland

Region Värmlans folkhälsostrategiska plan

Begreppet folkhälsa

Folkhälsa är ett begrepp som avser hela befolkningens samlade hälsotillstånd. En god folkhälsa innebär att hälsonivån i befolkningen är hög samtidigt som skillnaderna i hälsa mellan olika grupper är små. Sett ur ett internationellt perspektiv är folkhälsan i Sverige god och utvecklingen har i flera avseenden varit positiv. Samtidigt är hälsan inte jämnt fördelad i befolkningen och ojämlikheten i hälsa mellan vissa grupper ökar.

Viktiga utgångspunkter inom folkhälsoområdet

Folkhälsoarbete

Folkhälsoarbete kännetecknas av systematiska och målinriktade insatser för att främja en god och jämlik hälsa hos befolkningen. Insatser kan vara generella till alla eller riktade till grupper. Kartläggning och analys av befolkningens hälsa ligger till grund för arbetet.

Insatser kan främja hälsa genom att ta fasta på de faktorer som skapar hälsa. De kan också förebygga ohälsa genom att minimera de faktorer som skapar ohälsa.

Hälsofrämjande och förebyggande arbete

Läs mer om arbetet med kartläggning, analys och befolkningsundersökningar i Region Värmland.

Folkhälsa i siffror

Arbetet med jämställdhet, folkhälsa, mänskliga rättigheter, barnkonventionen och Agenda 2030 hanteras ofta som separata uppdrag, men de är nära sammankopplade. Många samhällsutmaningar berör flera av dessa områden samtidigt och bidrar också till målen i Agenda 2030.

Trots olika utgångspunkter har arbetet gemensamma mål:

  • Säkerställa grundläggande behov och rättigheter för alla.
  • Främja en jämställd och jämlik välfärd.
  • Bygga ett socialt hållbart samhälle med god hälsa och välbefinnande för alla, utan orättvisa skillnader.

E-utbildning: God och jämlik hälsa för samhällets utveckling

Ta del av Folkhälsomyndighetens e-utbildning God och jämlik hälsa för samhällets utveckling. Utbildningen svarar på vad god och jämlik hälsa innebär, varför det är viktigt för både individen och för samhällets utveckling, och hur offentliga aktörer kan göra mer, bättre eller annorlunda för att bidra till en god och jämlik hälsa.

God och jämlik hälsa för samhällets utveckling (folkhalsomyndigheten.se)

Folkhälsopolitikens nationella mål

Det övergripande nationella folkhälsopolitiska målet är:

"Att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation."

De åtta nationella folkhälsopolitiska målområdena visar var det är särskilt betydelsefullt att arbeta för jämlik tillgång till resurser för alla. Dessa målområden är:

  • Det tidiga livets villkor.
  • Kunskaper, kompetenser och utbildning.
  • Arbete, arbetsförhållande och arbetsmiljö.
  • Inkomster och försörjningsmöjligheter.
  • Boende och närmiljö.
  • Levnadsvanor
  • Kontroll, inflytande och delaktighet.
  • En hälsofrämjande hälso-och sjukvård.

Folkhälsopolitiken och dess åtta målområden i Region Värmlands folkhälsostrategiska plan

Nationellt folkhälsomål och målområden (folkhalsomyndigheten.se)

Sidan uppdaterad