Utbildning inom mänskliga rättigheter
Utbildning i likarätt handlar om att ge ökad kompetens om mänskliga rättigheter. Det ska också ge handlingsberedskap för att möta diskriminering och kränkningar på arbetsplatsen och bland personer som vi möter genom vårt yrke.
Likarättsdiplomering
En likarättsdiplomerad verksamhet har gjort ett särskilt åtagande att arbeta systematiskt med att främja inkludering och motverka att någon diskrimineras i sin arbetsmiljö eller i den service som Region Värmland tillhandahåller. Det är ett långsiktigt arbete och syftar till att uppfylla Region Värmlands skyldighet att främja jämställda och jämlika arbetsförhållanden samt att vår service ska erbjudas på lika villkor och med gott bemötande till alla oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, sexuell läggning, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
Syftet med grundkursen är att synliggöra begränsande normer som hindrar uppfyllande av lagstadgade skyldigheter och allas lika rätt. Genom att jobba med:
- Att synliggöra omedveten diskriminering
- Hur vi skapar likvärdigt bemötande och service
- Att främja en öppen och inkluderande arbetsmiljö
Vilka verksamheter kan bli likarättsdiplomerade?
All personal i Region Värmland ska få möjligheten att höja sin kompetens inom normer och inkluderande bemötande, enligt politiskt beslut. Hållbarhetsenheten har fått uppdraget att ta fram ett utbildningskoncept för rättighetsbaserat arbetssätt i praktiken.
För att verksamheten ska bli diplomerad ska minst 90 procent, inklusive närmaste chef, gå en grundkurs i likarätt och göra en plan för hur arbetet ska vidmakthållas och integreras i ordinarie verksamhetsplanering och arbetsmiljöarbete. När ni känner att det är på plats beställer vi en skylt som ni kan sätta upp på er mottagning som signalerar att ni är likarättsdiplomerade.
Hur blir det systematiskt?
För ert fortsatta arbete med likarätt behöver ni formulera vilka aktiviteter och åtgärder ni avser att göra och vilka mål de syftar till. Det här arbetet förstärker ert systematiska arbetsmiljöarbete kopplat till aktiva åtgärder. Vi rekommenderar att ni lägger in åtgärder i er arbetsmiljöplan och i Stratsys. Vi som utbildar kan erbjuda stöd till chef och utsedda likarättsombud med förslag på aktiviteter och systematik om det önskas.
Hur lång tid tar utbildningen?
Vi har ett utbildningskoncept om 7 timmar med olika interaktiva delar för att främja dialog och reflektion kopplat till bemötande och arbetsmiljö med särskilt fokus på att höja den psykologiska tryggheten varvat med kunskapshöjande pass. Vi skräddarsyr upplägget utifrån era förutsättningar och personalstorlek. Vi kan ge flera kortare workshops till heldag.
Är du intresserad av att veta mer?
Kontakt oss på likaratt@regionvarmland.se eller boka direkt en tid för avstämning med ingrid.kihlsten@regionvarmland.se eller frida.andersson4@regionvarmland.se