Tystnadsplikt och sekretess
Patienten ska känna förtroende för dig som vårdpersonal. Förtroendet är viktigt för att patienten ska känna sig trygg och våga prata öppet om sina besvär och symtom, och på så sätt kunna få rätt vård. Därför omfattas du och alla andra som arbetar inom hälso- och sjukvården av tystnadsplikt.
Huvudregeln är att ingen får lämna ut uppgifter om en patient om inte patienten själv har godkänt det, förutom om det är uppenbart att uppgifter kan lämnas ut utan att det skadar patienten eller någon närstående till patienten. Det här gäller i princip alla uppgifter om patienten, exempelvis uppgifter om:
- sjukdom.
- behandling.
- om patienten vårdas på sjukhuset eller vårdcentralen.
- patientens privata situation.
Inom hälso- och sjukvården gäller samma sekretesskydd för alla patienter oavsett om de har rätt att vistas i Sverige eller inte.
Tystnadsplikten gäller all personal
Tystnadsplikten gäller all personal. Oavsett om du jobbar inom offentlig eller privat vård och oavsett om du är läkare, sjuksköterska eller administrativ personal. Även du som är tolk och översättare och arbetar på uppdrag inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt.
Det är bara du och annan personal som direkt eller indirekt deltar i vården av patienten som får prata med varandra om patientens hälsotillstånd eller personliga förhållanden.
Du som bryter mot tystnadsplikten kan dömas till böter eller fängelse men också bli av med din legitimation.
Patientjournaler omfattas också av sekretess
Patientjournaler omfattas också av sekretess och de enda som får läsa en journal är den personal som deltar i vården av patienten eller av annan anledning behöver göra det i sitt arbete inom hälso- och sjukvården. Det spelar ingen roll om journalen finns i en dator eller om den är skriven på papper.
Barn och unga
För barn och unga under 18 år gäller att vårdnadshavare i regel har rätt att ta del av sitt barns vård och veta vad som står i journalen i den utsträckning som krävs för att kunna ta sitt ansvar som vårdnadshavare. Men barn och unga som är under 18 år kan ha rätt att själva avgöra om du som vårdpersonal får lämna ut uppgifter och till vem. Läs mer i vår riktlinje.
Sekretessen kan i vissa fall brytas
Även om sekretessen och tystnadsplikten är omfattande kan sekretessen brytas i vissa fall. Det kan du läsa mer om i offentlighets- och sekretesslagen. Region Värmlands personal har i vissa fall en sekretessbrytande uppgiftsskyldighet till andra myndigheter, som exempelvis socialnämnden och Polismyndigheten.
Offentlighets- och sekretesslag (2009:400), SFS (riksdagen.se)
Sekretessförbindelse att skriva under
Observera att det inte är ett juridiskt krav att sekretessförbindelse ska undertecknas eftersom tystnadsplikten gäller ändå.