Frågor och svar om tandreglering
Här hittar du svar på våra vanligaste frågor om tandreglering.
Jag tror att jag behöver tandställning, vad gör jag?
Frågar din vanliga tandläkare som avgör om det är aktuellt att visa dig för en specalist som bedömer om du behöver tandställning.
Vad kostar det?
Behandlingen är avgiftsfri fram till första januari det år du fyller 24 år.
Vad händer om behandlingen inte är klar under tiden jag har avgiftsfri tandvård?
Från den första januari det år du fyller 24 behöver du betala behandlingen själv. Det gäller även om behandlingen redan har påbörjats. Men om behandlingen blivit fördröjd på grund av bristande resurs hos oss kommer folktandvården att stå för behandlingen tills den är avslutad.
Hur länge behöver jag vänta på behandling?
Det är omöjligt att säga hur lång väntetiden till bedömning och behandling är. Detta beror på flera faktorer som du kan läsa mer om här.
Kan en förälder ta ut föräldraledighet för att följa med mig?
I vissa fall kan en vårdnadshavare få tillfällig föräldrapenning för att följa med barn på besöken för tandreglering. Reglerna ser olika ut beroende på hur gammalt barnet är, du kan till exempel behöva ett intyg från tandläkaren om att du behöver ha sällskap av en vuxen. På försäkringskassans webbplats finns mer information om vad som gäller, och i försäkringskassans vägledning finns det mer ingående information om tillfällig föräldrapenning.
Tandställningen har lossnat, vad ska jag göra
Kontakta kliniken där du får din behandling så snart som möjligt.
Tandställningen sticker och gör ont, var vänder jag mig?
Om tandställningen skaver eller en bågände sticker ut, går det ofta att åtgärda enkelt. Kontakta kliniken där du får din behandling som vet vad du ska göra.