Engagemang och närheten till specialister gav Erik chansen
Erik är glad att han slapp lämna Karlstad för att ta nästa steg i sin karriär.
– Att man inom armlängds avstånd kan komma i kontakt med alla specialister och få in en fot inom området som man tycker är kul är enklare här jämfört med storstadsregionerna.
Efter tandläkarstudierna i björkarnas stad Umeå återvände Erik Hesselbom hem till Värmland 2017. Under sina första år som allmäntandläkare på Folktandvården Kil, två mil norr om sitt hem i Karlstad, fick han testa på det mesta och det var då han fick upp ögonen för pedodonti.
– Jag märkte att jag var bra på att behandla barn som behövde extra hjälp, så det blev naturligt att jag började ta hand om fler av klinikens barnpatienter med speciella behov, förklarar Erik.
– Men det är helt klart ett teamwork, som tandläkare kan man bara tacka och ta emot att kollegorna kan lägga ner den tid och tålamod de gör för att skola in barnen och förbereda dem inför ett tandläkarbesök.
Smidigt att påverka sin karriär och utveckling
Efter att ha fått möjligheten att rikta in sig mot barntandvård på folktandvården i Kil fick Erik en deltidstjänst som meriteringstandläkare på pedodontikliniken i Karlstad. Vägen dit var smidig, tycker han – förutom intresse och engagemang från sitt håll hjälpte det att Folktandvården Värmland är en ganska liten och familjär organisation.
– Här bygger man snabbt upp ett kontaktnät med andra kliniker och specialister, därför är det enklare att påverka sina karriär- och utvecklingsmöjligheter här än i större organisationer.
Att jobba med barn är väldigt varierande och Erik trivs med att få göra alla typer av behandlingar. Dessutom är det utvecklande att se framstegen och resultatet hos ett barn man har behandlat länge.
– Att följa ett barns resa, från att i början kanske inte vilja gapa till att slutföra en behandling, är häftigt, säger Erik.
Meriteringstjänsten öppnar dörrar
1-2 dagar i veckan arbetar Erik på specialistkliniken och resterande dagar i Kil. Tjänsten som meriteringstandläkare skulle sträcka sig över ett år, men den blev förlängd på grund av patienttrycket och inställda behandlingar under coronatoppen.
– Jag visade upp mina skills i att installera kaffebryggaren och sparka igång kopiatorn, vilket blev väldigt uppskattat så jag fick stanna kvar längre, skämtar Erik.
Hans mål på pedodontikliniken är att samla på sig massa erfarenheter och lärdomar, för att sedan gå specialistutbildning eller nyttja den fördjupade kunskapen i allmäntandvården.
– Jag vet att jag vill jobba med pedodonti, men tiden får visa om det blir som specialist eller kanske som nischtandläkare i allmäntandvården, säger Erik.
Trivs i staden och naturen
Närheten till naturen och den korta restiden till båda klinikerna ger Erik tid och möjlighet att syssla med sina intressen, han älskar att åka ut med båten och att gå en runda på golfbanan.
– Det är viktigt för mig att ha tid för mina intressen. I Karlstad har jag nära till allt jag behöver för att kunna ha en meningsfull fritid, säger han.
Ett annat intresse Erik har är gamla saabar, han har en som används till vardags och en som står hos föräldrarna i väntan på "fin-åk".
– Jag lägger mycket tid på att vaxa mina bilar, haha. De är inte speciellt dyra, men det känns ändå bra att ha råd med den livsstil jag vill ha i och med att det är lite lägre bostadspriser här än i storstäderna.
Nästa steg för Erik och sambon Felicia är att flytta från lägenheten i centrala Karlstad till ett hus utanför stan. De vet ännu inte när och var, men de vill fortfarande ha cykelavstånd till både centrum och båten i Vänern. Och ha plats för båda saabarna.
– Nu är jag trött på att leta parkering, jag vill ha ett långsiktigt boende till mig, Felicia och bilarna!