Till startsidan

Genius 2019

Drygt 700 personer från Värmland och övriga landet hade tagit sig till Karlstad CCC för Genius 2019. Från scenen presenterade Jenny Strömstedt en dag fylld av tänkvärda föreläsningar, viktiga samtal och framträdanden som kändes långt in i maggropen. Det första Geniuspriset någonsin delades ut och tilldelades i år kafferosteriet Löfbergs.

Bild från scenen

Sammanfattning

Missade du konferensen? Ingen fara, här följer en sammanfattning av dagen. 

Bild från scenen

Allt är mitt fel

Vem är ansvarig för ojämställdheten i Sverige? Det är Per Grankvists fel – i alla fall om du frågar honom själv. Han tar i varje fall på sig skulden för att inte fler kvinnor får plats i bolagsstyrelser och ledningsgrupper. Han och alla andra vita, medelålders, välutbildade män Förklaringen, menar han, är att vi människor känner förtroende för det som är bekant och påminner om oss själva. Män som Per, Anders och Lars öppnar dörrar för andra män som liknar dem. 

Alla människor är fördomsfulla. Och det är först när vi blir medvetna om det som vi kan ta smarta beslut, menar Per Grankvist. Han föreslår att vi ska sluta prata om begrepp som hållbarhet, jämställdhet och jämlikhet – istället borde vi fokusera på hur vi använder våra resurser. Använder vi dem bra eller dåligt? Ett ganska syniskt sätt att se på saken. Men inom näringslivet handlar det om att tjäna pengar, så varför inte prata ett språk som tilltalar näringslivet, menar han. Företag som inte använder sina resurser smart, oavsett vad det handlar om, kommer gå sämre. Eller som Per själv säger: Dumma företag förtjänar att dö. 

Ricky Andreis

Ricky Andreis kliver in på scenen.

Jämställd festival

Hur håller man koll på jämställdheten i ett arrangemang med hundratals utställare, scenframträdanden och gäster under två dagar? Det är inte enkelt, men Ricky Andreis som projektleder Värmlands bokfestival vill göra en festival för alla och då krävs eftertanke och noggrannhet. 

För Ricky och hans kollegor är svaret enkelt: Excel! De för statistik, räknar och utvärderar varje detalj. Vilka får plats på scenerna, i programblad och marknadsföring? Hur mycket tid och plats får de? Är ersättningar och arvoden jämställt fördelade och hur många kvinnor och män finns i personalen? Detta gör att de kan lära av sina misstag och arrangera en bokfestival som är mer jämställd för varje år. Värmlands bokfestival är ett schyst exempel på att jämställdhet inte behöver vara så svårt. Det krävs god vilja och noggrannhet. Och Excel, så klart. 

Bild från scenen

Erik Axelson pratar normer och förväntningar i ståuppbranschen.

Karlstad Comedy

Humorscenen har en lång tradition av att ge mer plats åt män än kvinnor. När Erik Axelson startade Karlstad Comedy bestämde han sig för att gå en annan väg. Men en jämn könsfördelning på scenen är lättare sagt än gjort. Normer och förväntningar sitter djupt rotade, både hos arrangörer, publiken och komikerna själva, berättar han.

Erik märker normerna i branschen nästan dagligen. Dels bland arrangörer, inte ens Sveriges mest etablerade klubb Norra Brunn ger kvinnor samma utrymme. De arrangerar tjejkvällar med lägre biljettpriser. Förmodligen för att de är rädda för vad publiken ska tycka, spekulerar han. Och publiken bekräftar inte sällan arrangörernas fördomar. När en tjej kliver upp på scenen ändras förväntningarna. Publiken förväntar sig en annan slags humor och upplever skämt olika beroende på om en man eller kvinna levererat det. Dessutom är det färre kvinnor än män som börja med ståuppkomik, vilket förmodligen också beror på normer och förväntningar, menar han.

För att förändra detta måste alla hjälpas åt men vi som publik har stor makt att förändra genom konsumentkraft, tror Erik. Endera bekräftar vi fördomen att män är roligare än kvinnor eller så efterfrågar vi jämställdhet. Vad väljer du? 

Kafferosteriet Löfbergs

Lars Appelqvist och Sofia Svahn tar emot Geniuspriset 2019. 

Geniuspriset 2019

Löfbergs tilldelades Geniuspriset 2019. Utmärkelsen är instiftad av Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland för att uppmärksamma framgångsrikt värmländskt jämställdhetsarbete. Löfbergs får utmärkelsen på grund av sitt fina arbete för social hållbarhet i den egna organisationen och världen omkring. De har integrerat inkludering och social hållbarhet i sin affär och gjort det till en del av sin affärsutveckling för att hitta nya och relevanta produkter, berättar de.

– Jämställdhet och ett inkluderande förhållningssätt är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete och något vi jobbar med både på hemmaplan och i odlarländer. Vi sätter stort värde på det här priset, det visar att vi är på rätt väg. Priset ger energi i det fortsatta arbetet, för vi har precis som samhället i stort fortfarande mycket kvar att göra, säger Lars Appelqvist vd på Löfbergs.

Läs mer här 

Bild från scenen

Sofia Wretling och Carl Olof Berg på scenen.

Min trygga plats

Sofia Wretling och Carl Olof Berg firade sin tvåhundrade föreställning med att för första gången sätta upp Min trygga plats på scenen inför storpublik. För att skapa föreställningen återvände Carl Olof till sin gamla högstadieskola i Karlstad för att intervjua elever om synen på kropp, sexualitet och trygga platser. Min trygga plats tar upp normer, könsroller och värderingar på ett sätt som känns i magen. 

Läs mer om Min trygga plats och Schyst dans på schyst.se

Bild från scenen

Thor Rutgersson läser text om psykisk ohälsa.

Samtal om manlighet med Thor Rutgersson

Författaren Thor Rutgersson började med att läsa en av sina texter. Genom den berättade han sin egen historia om psykisk ohälsa och dåligt mående. Det blev en ond spiral där han sökte bekräftelse och försökte leva upp till bilden av en man. Varje gång han misslyckades fick det honom att må sämre. 

Bild från scenen

Josef Nguzo, Leif Persson, Hampus Nessvold och Thor Rutgersson samtalar.

Tillsammans med Josef Nguzo, Leif Persson och Hampus Nessvold höll Thor i ett samtal om manlighet och hur det är att sina och andras förväntningar på sig sig själv och hur detta ger sig uttryck. De pratade bland annat om hur det känns att vara ledsen och gråta inför andra och vilken påverkan porr har haft på deras förväntningar kring sex. Det blev ett fint och öppenhjärtigt samtal.

Hampus Nessvold avslutade med att framföra sin låt Be a man. En fin avslutning på ett viktigt samtal.

Bild från scenen

Amanda Lundeteg om jämställda börsbolag.

Fördomar sätter käppar i hjulet för lönsamhet

Amanda Lundeteg är vd på stiftelsen Allbright som arbetar för ökad jämställdhet på ledande positioner i näringslivet. De kartlägger kontinuerligt ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. 

Amanda berättade att det vanligaste namnet bland vd:ar på börsen just nu är Anders. Detta ger upphov till ett Anderskretslopp, där män tenderar att öppna dörrar för andra män som liknar dem. Hon passade på att slå hål på det slitna argumentet att det skulle bero på ett tunt rekryteringsunderlag – kvinnor är ofta i majoritet bland utexaminerade, även inom yrkesgrupper som traditionellt bestått av män. Orsaken är istället att Anders helst väljer Anders, exkluderande kulturer och dolda fördomar, menar hon

I Allbrights senaste kartläggningen visar det sig att 14 procent av börsbolagen hamnar på gröna listan, alltså bolag som har en jämn könsfördelning i sina ledningsgrupper. 58 procent hamnar på listan för bolag med potential och 25 procent ligger på röda listan.  

Amanda presenterade också siffror som visar att mer mångfald och jämställdhet ger högre lönsamhet, bättre rekrytering, utveckling och innovation. Ett alternativ för att skynda på utvecklingen skulle kunna vara anonymiserade rekryteringsprocesser. Men den stora förändring kommer först när bolagen inser de affärsmässiga fördelarna med mångfald och jämlikhet.

Bild från scenen
Sandra Bourbon på scenen.

Jämställdhet=cash!

Kan en bli rik på jämställdhet? Absolut! Sandra Bourbon driver bolaget Framtidsfeministen som investerar i jämställda bolag, med utgångspunkt i Allbrights kartläggningar av börsbolag. Och aktieportföljen har ökat i värde med 72 procent på fyra år!  

Hon berättade att kvinnor tar mindre risker än män när det kommer till sparande. Det gör att kvinnors kapital växer långsammare. Generellt sett har alltså kvinnor mindre pengar än män, vilket är ett jämställdhetsproblem i sig. Sandra Bourbon uppmanar alla att investera i aktier. Ägande är makt och den makten kan vi använda för att påverka bolagen i rätt riktning. 

Att investera jämställt ger inte bara klirr i kassan, det kan även driva på utvecklingen. Smart!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?