Till startsidan

Därför behövs projektet Elkraft Värmland

Värmland använder mycket energi och kommer inom de närmaste åren behöva ännu mer. En tredjedel av den energi som vi använder importerar vi idag från andra län eller länder.

Stora cylinderformade metallstänger lyfts med maskin upp på en glödbädd.

Värmland har ett starkt näringsliv med energikrävande industrier, som till exempel Uddeholm Sweden.

Elbehov

Värmland använder redan i dag mer el än de flesta andra län utanför storstadsområdena. Förklaringen är att Värmland har ett starkt näringsliv med energikrävande industrier. Av den totala elanvändningen står industrin för 49 procent och bostäder för 18 procent.

Behovet av el väntas öka kraftigt de närmaste åren, i takt med att industri och transportsektor ställer om till fossilfritt. Elanvändningen kan komma att öka med 78 procent från år 2020 till 2040.

Källa: El- och effektanalys Värmlands län (lansstyrelsen.se).

Eltillgång

År 2020 hade Värmland en egenproduktion av el på 63 procent medan 37 procent producerades utanför länet. Källa: El- och effektanalys Värmlands län (lansstyrelsen.se).

I och med nyetableringarna av elintensiv industri i Norrland kommer mindre mängd norrländsk vind- och vattenkraft att nå Värmland de närmsta åren.

Dessutom gör begränsningarna i stamnätet det svårt att koppla på ny elproduktion i regionnätet. Det hämmar utvecklingen av större solenergianläggningar och vindkraftsetableringar i merparten av Värmland till 2030.

Utveckling

Svenska kraftnät planerar för åtgärder för att klara det ökande effektbehovet. Bland annat ska en ny högspänningsledning sättas upp. Idag finns två högspänningsledningar genom Värmland. Den ena, det så kallade Karlstadbenet, är Sveriges nu äldsta kraftledning. Den sträcker sig 46 mil från Midskog utanför Östersund till Borgvik i Värmland. Den ledningen ska förstärkas och ytterligare en ledning ska byggas. Det beräknas dock inte vara klart förrän 2035.

Svenska kraftnäts totala byggplan för Sverige de närmaste tio åren består av 1 500 kilometer nya ledningar, 2 500 kilometer ledningar ska moderniseras och ett 30-tal nya kraftstationer. På 20 års sikt ska 7 000 kilometer ledningar byggas. Källa: Nätutvecklingsplan (svk.se).

Produktion av vattenkraft och kraftvärme väntas inte öka i Värmland. Däremot anses det vara möjligt att utöka vindkraft och solkraft. Det finns dock många hinder, som till exempel begränsad kapacitet i elnäten, kommunalt veto och annan myndighetsprövning.

Utmaningar

Nya och förstärkta ledningar räcker inte och kommer inte att vara på plats innan behovet av el ökar.

Projektet Elkraft Värmland ska öka kunskapen om behov av och tillgång till energi. Projektet ska arbeta för att hitta lösningar för hur vi smartast utnyttjar befintligt energi. Det handlar om att underlätta övergången till smarta energisystem och bearbeta både dagens och framtida energiutmaningar.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?