Region Värmlands litteraturstipendium
Region Värmlands litteraturstipendium delas ut sedan 2008. Syftet med stipendiet är att lyfta fram enskilda titlar av hög kvalitet ur det senaste årets utgivning av litteratur med Värmlandsanknytning.
Stipendiet kan ges till både skön- och facklitteratur. En jury utser pristagarna.
Stipendiater 2024
Region Värmlands litteraturstipendium 2024 delas mellan fyra författare.
Författare och motiveringar
Louise Alvarsson med boken Vid liv
Vid liv, Louise Alvarssons skönlitterära debut, är en autofiktiv roman. Här möts de stora frågorna, liv och död, glädje och sorg. Vi får följa längtan efter det barn som till slut föds, om kampen, graviditeten och förlossningen.
Vid liv är en finstämd berättelse i vardagsdräkt, om ljus och mörker, om kontroll och att våga släppa kontrollen. En bok att läsa flera gånger.
Marcus Grahn med Hybelejens bok
Marcus Grahn har med Hybelejens bok efter 15 år återkommit på den värmländska litterära scenen med ett omsorgsfullt skrivet stycke värmländsk 1700-talshistoria om Carl Jacob Heubleins liv. I berättelsen möter vi ett dåtida Karlstad och dess människor. Formen är en fiktiv självbiografi, där författaren fångat tiden, hittat en fin språkdräkt och får Hybelejen att träda fram levande med sin blandning av hybris och tvivel.
Christofer Bocker med boken Slottes Divan
Slottets Divan är en bok med många människors röster, avlyssnade av dramatikern Christoffer Bocker under hans förtroliga möten med hundra Sunnebor som berättat fritt för honom om sitt liv och sina tankar.
Det svarta omslaget på den tusensidiga boken återspeglar svärtan i många berättelser. Det är en lyhörd bok om kärlek och hat, om katastrofer och om vardagens många gnistrande guldkorn mitt i mörkret. Berättelserna är samlade till en enda mosaik, där det inte längre spelar någon roll vem som sagt vad. Det är en bok som kräver sin läsare men som ger mycket tillbaka.
Klaus Stein med boken Vad man inte talade om
I sin bok Vad man inte talade om visar Klaus Stein hur krig skadar flera generationer överlevare i samma familj. Författaren blandar historiska fakta om andra världskriget med personliga erfarenheter och fiktion. Det är en stark och drabbande skildring. Först mot slutet får vi veta vad man inte talade om och det gör denna berättelse också mycket spännande.
Tidigare stipendiater
- 2023 delades stipendiet mellan två författare. Eneida Grenegård för sin bok "Kohjärta” och Jenny Küttim för sin bok ”Sannningsbärarna”.
- 2022 delades stipendiet mellan fem författare. Nina van den Brink för sin bok "Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf", Karina Johansson för "Pastorsänkan", Anita Stjernlöf Lund för boken "Varför finns det så många granhäckar i Rud", Olle Zetterqvist för boken "Hemma i Värmland" och Gunnar Lidén för boken "Jaga katt med Sally och Kajsa".
- 2021 delades stipendiet mellan fem författare. Jakob Lind för boken Morfars pistol, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren för boken Kornas planet - om jordens och mångfaldens beskyddare, Ninni Schulman för Flickebarn nr 291och Malin Edgren för sin bok Hundra röster om Corona.
- 2020 delades stipendiet mellan Claes Åkerblom för boken Seffle möbelfabrik - String-Seffle och Jan Olov Nilsson för hans senaste bok Första Amerikafebern.
- 2019 delades stipendiet mellan Helena Lundgren Landin för boken "Lustenbåtarna på Klarälven" med en skildring av flottningen på Klarälven under århundradena och Marit Kapla för boken "Osebol", som senare även fick Augustpriset. I boken berättar de boende i Osebol om livet förr och nu i en avfolkningsbygd i norra Värmland.
- 2018 gick stipendiet till Olle Holmlöv för "Djuröga" och Lena Carlsson för "Frihetslif! Selma Lagerlöf och Sophie Elkan »två ensamma fruntimmer« på resa med kamera".
- 2017 gick stipendiet till John Eriksson för "Idrott i nordvärmland" och Hanna Hellquist för "En tryckare på Blue Moon Bar".
- 2016 gick stipendiet till Maja Hjertzell för hennes ungdomsroman "Vad gör man inte" och Magnus Hynell för boken "Värmland längesen: jägarstenåldern".
- 2015 gick stipendiet till Erik Bergqvist för hans diktsamling "Inte är vind" och Maria Westerberg, mer känd som Vildhjärta, för boken "Hjärtklappning".
- 2014 gick stipendiet till Lena Sewall för "En bit Racken" och Ismael Ataria för "Bokstavsängeln – Asfalt, stjärnor och allt däremellan".
- 2013 gick stipendiet till Enel Melberg, för "Separator", och Lars Andersson för "De levandes land".
- 2012 gick stipendiet till Valter Berg för "Svartrockarnas kamp" som delade det med Peter Olausson för "Ljus över Värmland".
- 2011 delades stipendiet mellan Sven Smedberg och Torbjörn Sjöqvist. Smedberg får stipendiet för tre böcker: en diktsamling, "Strandbarnet", och två fackböcker, "Zetterquist – en krönika om den värmländska musiker- och konstnärssläkten" och "Klässbols linneväveri – att väva sin historia".
- 2010 delades stipendiet av Mia Skäringer, som fick stipendiet för sin debutbok "Dyngkåt och hur helig som helst", och Malin Biller som belönades för serieromanen "Om någon vrålar i skogen".
- 2009 delades stipendiet av två författare: Anders Brokvist (mer känd under pseudonymen Ismael Ataria), som fick stipendiet för diktsamlingen "Allt jag vill för dig, ingen annan" och David Liljemark, som belönades för serieboken "Boltzius".
- 2008 tilldelades fem verk stipendiet; "Amish", en roman av Erik Bengtson, "Idrott i Nordvärmland", fackbok av John Eriksson, "Picasso valde också Kristinehamn", roman av Marcus Grahn, "Stefan Johansson: Bara tiden och livet förslog", konstnärsbiografi av Stefan Hammenbeck samt "Åh, vad ni ska sakna mig", barnbok av Anita Forsnäsgård (text) och Anders Palmgren (teckningar).