Till startsidan

Hallbibliotek

Region Värmland vill, i samverkan med förskolan och biblioteken, möjliggöra för fler förskolor att starta upp hallbibliotek. Detta är en del av satsningen Förundran – Bokstart i Värmland.

Illustration av två ugglor

Illustration av Matilda Ruta

Forskning visar att tidiga språkinsatser under de första levnadsåren är särskilt viktiga då de ger en positiv utveckling under resten av uppväxten. Därför vill Region Värmland, i samverkan med förskolan och biblioteken, möjliggöra för fler förskolor att starta upp hallbibliotek. Samverkansprocessen är en del av satsningen Förundran – Bokstart i Värmland.

Mål

Både förskolor och bibliotek har i uppdrag att arbeta språk- och läsfrämjande.
Forskning visar att hallbibliotek är en enkel och bra metod att nå målen. Genom att erbjuda lättillgängliga böcker som familjerna får låna med sig hem blir hela familjen aktiv och vi kan säkerställa att barnen får större tillgång till böcker och högläsning.

Upplägg

Utformningen av hallbiblioteken på förskolorna kan se olika ut. Förslagsvis placeras bokpåsarna på barnens krokar, för att sedan flyttas runt "från krok till krok". Genom detta koncept underlättar vi för familjerna och når alla barn.

Inom Förundran prioriterar vi de förskolor där det finns många olika språk, men även förskolor långt från huvudorten eller förskolor med större behov i sina barngrupper, utifrån modellen universell proportionalism.

Hallbibliotek på logopedmottagningarna

Genom Förundran har vi även startat upp hallbibliotek på alla fem logopedmottagningar i Värmland. Så när barnen och deras familjer besöker logopeden kan de låna med sig en bokpåse hem. Mottagningarna finns i Arvika, Karlstad, Kristinehamn, Säffle och Torsby.

Hallbibliotek på öppna förskolan

På ett flertal öppna förskolor har vi också startat upp hallbibliotek. Då når vi de barn som inte går på förskolan.

Kontaktinformation

Annica Hagel Arvidsson

Biblioteksutvecklare
Telefon 010-8331089
annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?