Textil och kläder – med inriktning hållbarhet
På den här utbildningen får du bekanta dig med olika textila tekniker, med utgångspunkt i miljömässig hållbarhet. Du kommer bland annat arbeta med att sy om och ta tillvara kläder, återbruk och materiallära.
Få verktyg för att skapa hemma
Utbildnngen sker på distans med ett antal närträffar med både praktiska och teoretisk undervisning. du ges möjlighet till kunskap, tips och inspiration till kreativt skapande med fokus på kläder, av material som du redan har. Mellan närträffarna arbetar du hemma med projekt som redovisas i seminarier på närträffarna.
Syftet med utbildningen är att du ska upptäcka möjligheterna med ditt eget skapande samt att du ska få verktyg att välja och hantera textila material, för att bidra till hållbar utveckling.
Närträffarna är 6 gånger och då 3-4 dagar, se nedan.
Sedan millennieskiftet och fram till 2019 så har konsumtionen av textil ökat med 30 procent per person. I snitt köpte vi 13,7 kilo textilier år 2019 varav 10 kilo var kläder.
Samtidigt slänger varje person ungefär 7,5 kilo textil rakt ned i hushållsavfallet varje år. 60 procent av allt är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan, visar en undersökning från 2017.
Kursinformation
Utbildningsort: Stöllet
Omfattning: 1 termin, distans med närträffar
Studietakt: 50 procent
Distans: 3-4 dagars närträff 6 gånger under terminen. Övrig undervisning sker via lärplattform.
Start: augusti 2025
Förkunskapskrav: Grundläggande kunskap i sömnad
Sista ansökningsdag: 15 april 2025
OBS! Sen ansökan behandlas i mån av plats
Avgifter: ca 1500:- för kostnader av material
Innehåll på kursen
Dessa moment kommer vi att gå igenom under kursen gång
- Mönsterkonstruktion
- Materiallära
- Detaljsömnad
- Klädsömnad
- Återbrukssömnad
Närträffar:
Vecka 34: måndag (från lunch)- torsdag
Vecka 37: måndag- onsdag
Vecka 40: måndag- onsdag
Vecka 43: måndag- onsdag
Vecka 47: måndag- onsdag
Vecka 51: måndag- onsdag + fredag teamsavslutning
All annan studietid är på distans.
Kursledare - Ulrika Lundgren
Jag designar, syr och stickar kläder och andra textila produkter. Mina produkter kännetecknas av ren, enkel design med tydlig inspiration från gammal bondekultur blandat med sekelskiftesromantik.
Det är viktigt för mig att jobba miljömässigt hållbart. Jag använder bara naturmaterial, jag har väldigt få transporter och tillverkar kläder som ska hålla länge. Både stilmässigt och ur kvalitetssynpunkt.
Jag har arbetat med klädsömnad och design sedan 2004 då jag tog examen från HDK Steneby. Parallellt med Lulan klädhantverk har jag även jobbat som tillskärare och sömmerska, framför allt på Västanå teater. Jag har även arbetat som lärare i maskinstickning och mönsterkonstruktion. Alla väldigt roliga och givande komplement till mitt eget skapande.