Bild på en bussförare som sitter vid ratten

Peter älskar att köra genom Värmland

Peter Jordansson har varit busschaufför på Värmlandstrafik genom Nobina i tre års tid. För honom är det bästa med yrket blandningen av variation, trevliga passagerare och vackra vägar.

Från början körde Peter Jordansson andra typer av fordon runt om i Värmland. Han inledde sin yrkeschaufförsbana som taxichaufför innan han rörde sig vidare till att köra färdtjänst och sjukresor åt Värmlandstrafik i närmare tio år.

I samband med pandemin blev det läge för ett yrkesskifte, då föll lotten på ett busskort.

– Jag började att köra i Hagfors då jag inte kört sådana här bussar innan. Det är lite lugnare att köra längre linjer än enbart stadstrafik, säger Peter Jordansson.

Efter att ha kört ett tag började Peter, som själv bor på Hammarö, att köra fler varierade linjer. Nu kör han allt från tidiga stadsbussar till längre eftermiddagsturer genom Värmland.

– Variationen är det roligaste med yrket. Det är aldrig samma sak dag ut och dag in, utan man träffar alltid olika människor varje dag och får se ett landskap i förändring. En av mina favoritsaker med jobbet är att börja jobba tidigt om morgonen på sommaren. Att få resa norrut i Värmland och se soluppgången, det är oslagbart.

Hur är man en bra resenär enligt dig?

En bra resenär är en som är trevlig och hälsar. Är det mycket folk på bussen är det bra att ha biljetten redo när du kliver på för att undvika onödiga köer. Vi är många som vill hålla tidtabellen!

Får du en bra relation med dina mer regelbundna resenärer?

Absolut! Vissa av resenärerna träffar man ju flera gånger i veckan och då blir det ju att man känner igen varandra och hälsar på ett annat sätt.

Vilken är din favoritdel av Värmland att köra buss i?

Jag tycker att det är väldigt vackert i trakterna kring Uddeholm och Råda. Det är fint när man ser sjön och bergen i bakgrunden samtidigt som solen går upp. Det finns inget vackrare än det.

Sidan uppdaterad