Värmlands Idéburna

Den 13 september samlades Värmlands idéburna organisationer och diskuterade utvecklingsplanen. Här är en sammanfattning av deras diskussioner som tagits fram med hjälp av AI.

Hälsotrender mot 2040

Gruppen pratade mycket om den ökande oron över psykisk ohälsa, särskilt bland unga. Andra framträdande mönster var ökade hälsoklyftor och hur sociala medier påverkar både unga och äldre. Klimatförändringarnas påverkan på hälsan och konsekvenser av ökat resande togs också upp. Vidare belystes en ökad medvetenhet om näringsrik kost, motion och ett uppsving i friluftslivets popularitet, även om ett ökat introspektivt beteende noterades, där individer tenderade att fokusera mer på sig själva. Gruppen betonar vikten av dessa insikter för att utveckla strategier som främjar bättre hälsa i samhället.

Förväntningar och krav på stöd och behandling inom vården diskuterades samt hur dessa behov kan mötas på ett effektivare sätt. Förebyggande insatser och vikten av att arbeta hälsofrämjande innan människor blir sjuka betonades.

Flera tog upp utmaningar relaterade till digitalisering, både som en möjlighet och ett problem. Det fanns en oro för hur digitalisering kan skapa utanförskap och minska civilsamhällets styrka. Samtidigt ansåg deltagarna att det är viktigt att testa nya system noggrant innan de introduceras.

En annan viktig aspekt var betydelsen av att inkludera alla kompetenser inom hälso- och sjukvården och inte bara förlita sig på läkare. Vikten av parallella informationssystem belystes för att säkerställa säker och effektiv informationshantering.

Ytterligare diskussioner rörde behovet av att utbilda personal inom exempelvis alkohol och droger, samt vikten av kulturaktiviteter för att främja hälsa. Det framkom att ideella organisationer står inför utmaningar med att engagerade medlemmar kontinuerligt minskar, vilket skapar hinder för långsiktigt arbete inom den idéburna sektorn.

Hur kan respektive organisation inom Värmlands idéburna agera för att stärka och främja folkhälsan?

Framträdande teman i diskussionerna var vikten av utbildning om alkohol, droger och självmordsförebyggande åtgärder, samt att minska stigma kring psykisk hälsa.

Betydelsen av att göra lågtröskelverksamheter och kulturella aktiviteter tillgängliga lyftes samt behovet av mångskiftande tillvägagångssätt för att effektivt främja folkhälsa.

Hur kan organisationer engageras för att leda till förbättrad livskvalitet och minskade sjukvårdskostnader?

Förväntningar på Region Värmland

Vikten av samverkan mellan olika sektorer, inklusive idéburen sektor och civilsamhället lyftes. Gruppen lyfte behovet av att erbjuda resurser och stöd till idéburna organisationer samt säkerställa lika vård för alla i länet. Betydelsen av kulturella och hälsofrämjande åtgärder samt förebyggande insatser framgår tydligt, liksom önskan att Region Värmland ska leda inom förebyggande arbete och forskning. Det finns ett starkt engagemang för en helhetsorienterad och resursstark vård- och hälsoinsats i Värmland, vilket kan stötta i framtida beslut och strategier i regionen.

Sidan uppdaterad