En grupp personer pratar

Egenvård - vård som utförs av någon annan än hälso- och sjukvårdspersonal

Egenvård innebär att legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal har bedömt att patienten själv, eller med hjälp av någon annan, kan utföra en åtgärd.

Det kan till exempel vara att själv ta ett ordinerat läkemedel, göra övningar som rekommenderats av en fysioterapeut eller mer avancerade hälso- och sjukvårdsåtgärder. Stöd och hjälp kan utföras av en närstående, en personlig assistent, hemtjänstpersonal eller personal på ett HVB eller annat boende.

Nytt kunskapsstöd om egenvård

Från den 22 januari gäller ett nytt kunskapsstöd kring egenvård. Läs mer i de bifogade filerna längst ner på sidan. Socialstyrelsen bjuder också in till två teamsmöten för dig som vill veta mer om kunskapsstödet och tillhörande stödmaterial.

Samverkan vid bedömd egenvård

Just nu tas en länsgemensam överenskommelse fram för samverkan när en individ behöver stöd och hjälp med egenvård i Värmland. Överenskommelsen publiceras på den här sidan under februari 2025. Överenskommelsen för samverkan syftar till att:

  • tydliggöra hur huvudmännen ska samverka kring egenvård,
  • ge ökad kunskap om och grund för ett gemensamt synsätt på begreppet egenvård.

Vad säger lagen?

Egenvård är enligt Lag om egenvård (2022:1250) en hälso- och sjukvårdsåtgärd som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon annan. Egenvård ska underlätta och ge den enskilde förutsättningar för ett mer självständigt liv och innebär frihet under ansvar för den enskilde: frihet att vara kvar i hemmet eller på boendet och frihet att inte behöva åka till sjukvården så ofta.

Det är behandlande hälso- och sjukvårdspersonal med legitimation eller särskilt förordnande som kan göra bedömningen om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård.

För att legitimerad personal i kommunen ska kunna göra en egenvårdsbedömning krävs ett pågående hälso- och sjukvårdsuppdrag.

Det går inte att säga generellt vilka åtgärder som är egenvård, det beror på omständigheterna i varje enskilt fall. Patienten och dess närstående ska informeras om vad begreppet egenvård innebär och bedömningen ska ska dokumenteras i journalen.

Egenvårdsplanen ska alltid skrivas ut och lämnas till patienten.

En riskanalys ska ingå som en del i bedömningen. Syftet är att säkerställa att patienten inte utsätts för skaderisk om åtgärden utförs som egenvård.
En hälso- och sjukvårdsinsats får inte bedömas som egenvård om riskanalysen visar att det finns en risk att patienten skadas. Åtgärden ska då utföras som hälso- och sjukvård.

Ansvarig behandlande hälso- och sjukvårdspersonalen har alltid ansvaret för uppföljningen, om det inte är uppenbart obehövligt.

Uppföljningen kan inte överlåtas till någon annan om inte behandlingsansvaret tas över till exempel via remiss från specialistvård till primärvård eller i samverkande dialog mellan huvudmännen.

Har patienten behov av stöd och hjälp med att utföra egenvården, kan hen ansöka om det via kommunens biståndshandläggare eller Försäkringskassan. Egenvårdsplanen ligger då till grund för biståndshandläggarens eller Försäkringskassans bedömning och beslut.

Sidan uppdaterad