Läkemedelsnytt vecka 3 2025
Information från läkemedelscentrum.
Var uppmärksam på generiska namn för NOAK
På förekommen anledning vill AK-mottagningen sprida viktig information om generiska preparat till alla verksamheter. Kunskapen är framför allt viktig för läkare och sjuksköterskor, men även för de som jobbar inom operationsplanering och tidsbokning.
Två perorala antikoagulantia, Pradaxa och Xarelto, har fått generiska uppföljare, Dabigatran och Rivaroxaban. De är nu utbytbara på apotek. Det har förekommit missförstånd och oklarheter både bland patienter (dubbelbehandling) och inom vården (inställda operationer).
Generiska namn
För att säkerställa patientsäkerheten behöver alla lära sig de olika namnen.
- Pradaxa = Dabigatran
- Xarelto = Rivaroxaban
I år förväntas även Eliquis (apixaban) få en generisk uppföljare. För vårt fjärde NOAK-läkemedel, Lixiana (edoxaban) ligger förändringen något år framåt i tiden.
Nyttan överväger risken vid användning av Cyanokit
Det finns risk för att vissa batcher av Cyanokit, ett läkemedel som används vid akut misstänkt cyanidförgiftining, är kontaminerade. Tillverkaren har bedömt att nyttan med behandling är större än risken för kontaminering. Region Värmland har därför beslutat att inte kassera några förpackningar, utan behandling ska ges till de patienter som behöver - oavsett vilken batch som finns tillgänglig.
- Vi är medvetna om problemet, men har enats om att nyttan överstiger risken, säger Göran Karlström, beredskapsöverläkare.
Förpackningar med risk för kontaminering ersätts så fort det är möjligt.
Bakgrund
Företaget som tillverkar Cyanokit har gått ut med ett säkerhetsmeddelande där de informerar om att vissa batcher av Cyanokit kan ha en kvalitetsdefekt. Kvalitetsdefekten innebär en potentiell risk för mikrobiell kontaminering vilket kan äventyra produktens sterilitet och leda till en potentiell risk för infektion. Även om risken för kontaminering i dessa satser inte helt kan uteslutas, bedöms den vara minimal och uppvägs av nyttan av att använda Cyanokit vid fall av akut misstänkt cyanidförgiftning.
Stabilare tillgång på infusionsvätskor
Under hösten påverkades tillgången på flera olika typer av infusionsvätskor, framför allt Ringer-Acetat, kraftigt på grund av oväder som orsakade problem med både produktion och transporter. Nu är situationen relativt stabil och vi kan därmed återgå till normal användning. Vi bör dock fortsatt tänka på att inte bryta infusionspåsar eller koppla på aggregat förrän påsen ska användas för att minska onödig kassation.
Vid frågor kontakta läkemedelsförsörjningsenheten
E-post: lakemedelsforsorjningsenheten@regionvarmland.se
Telefon: 010-831 51 40
Höjt tak i högkostnadsskyddet från 1 januari
Den 1 januari 2025 höjdes taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 850 kronor till 2 900 kronor. Höjningen beror på att prisbasbeloppet höjdes den 1 januari. Den maximala kostnaden, för receptbelagda läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet, kommer därmed i nuläget att vara 2 900 kronor under en tolvmånadersperiod räknat från det första inköpet.
Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel
Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.
Uppdaterat restmeddelande
- Ceftazidim pulver till injektionsvätska
- Estradiol depotplåster
- Flutikasonpropionat inhalationsspray
- Fusidinsyra ögonsalva
- Ibuprofen suppositorium
- Morfin (Dolcontin) depottablett
- Metylprednisolon (Depomedrol) injektionsvätska, suspension
- Niferex orala droppar
- Olimel N7E infusionsvätska, emulsion
Utgående vara
- Adalat tablett
- Metamina (dexamfetaminsulfat) tablett