Region Värmland logga
Sidhuvud med Region Värmlands blomstersymbol och två foton. Ett med en spruta och ett med läkemedelspiller i en ask.

Läkemedelsnytt vecka 49 2024

Information från läkemedelscentrum.

Susanne Carlsson, läkemedelscentrum, går i pension:
- Jag har haft ett sjukt roligt jobb

”Uppnå mål med vilja och kraft” det är vad Susanne Carlsson, 62 år, skulle döpa en hypotetisk bok om sin tid inom Region Värmland och läkemedelscentrum till. Att hon har nått mål och milstolpar råder det sannerligen inga tvivel om. Inte heller att hon har både viljan och kraften. Om bara ett par veckor avgår Susanne som verksamhetschef på läkemedelscentrum, ett uppdrag hon haft i över 18 år.

Susanne slutar för att gå i pension och efter sig lämnar hon ett stort verksamhetsområde som har nästan 50 anställda, verksamhet i hela länet och ett stort utbud av farmaceutiska tjänster. Så har det verkligen inte alltid varit.

– När jag började 2006 var jag den enda anställda på läkemedelsenheten. Det var faktiskt nuvarande hälso- och sjukvårdsdirektör, Henrik Svensson, som initierade läkemedelsenheten med fokus på ekonomi och läkemedel.

Det var precis den kombinationen som lockade Susanne till dåvarande landstinget från första början. Och att hon hade mött kärleken i Värmland förstås. Redan då hade hon gott om erfarenheter i bagaget, efter att ha jobbat inom både sjukvården och läkemedelsindustrin i många år.

– Jag är utbildad revisor, ekonom, men har aldrig jobbat som det. Däremot har det alltid varit en del av mitt motto: att vi ska få så mycket sjukvård som möjligt för varje satsad skattekrona.

De som känner Susanne vet att hon har ett högt tempo, är rastlös och handlingskraftig – och att hon har svårt att sitta still i båten. Hon skrattar när hon presenterar sig själv på ett liknande sätt.

– Jag är otålig och vill få saker gjorda. Jag är en arbetsmyra. Men så har jag också haft ett sjukt roligt jobb och stortrivts hela tiden.

Stor utveckling genom åren

År 2020 blev läkemedelsenheten, som Susanne alltså startade 14 år tidigare, ett eget verksamhetsområde - läkemedelscentrum. Läkemedelscentrum består av tre enheter och servar vården med både läkemedelsförsörjning, tillverkning, klinisk farmaci, ordinationsmallar i Cosmic, service på vårdenheter, statistik och mycket annat. En enorm utveckling som Susanne älskar.

– Jag är ingen människa som tycker om förvaltning, jag vill utveckla hela tiden.

Det är också utvecklingen som fått Susanne att stanna kvar på sin post under så lång tid. Men det allra roligaste är något annat:

– Det är allt som vi gör tillsammans på arbetsplatsen. Det har varit allt från slalomåkning till poledance och Boda Borg. Alla grejer som bidrar till att det blir en trevlig arbetsplats.

Stoltheten syns tydligt i Susannes ögon när hon berättar:

– Vi har extremt låg omsättning på personal och det är jag superstolt över. Det är ett mått på att folk trivs här. Vi har också ett gott rykte, både inom och utanför regionen.

Tonen förändras när hon kommer in på det faktum att hon snart ska sluta. Hon svarar snabbt på frågan om vad hon kommer att sakna mest.

– Egentligen allt. Kollegorna främst. Tillhörigheten. Det kommer nog bli en svår dag, den sista dagen, tror jag.

Kanske lurar det en tår bakom ögonlocken när hon tillägger:

– Men var sak har sin tid. Jag visste redan för fyra år sedan att jag inte skulle vara chef längre än till nu. Jag väljer att kliva av arbetslivet medan jag fortfarande är frisk.

Den som vill träffa Susanne efter pensionen gör det säkrast på Hammarö golfklubb där hon varit aktiv länge. Hon kommer knappast att bli mindre aktiv som pensionär.

– Jag har redan startat en frivilliggrupp på vår golfklubb. Där ska jag göra en ansats för att försöka få alla 1300 medlemmar att engagera sig mer frivilligt. Det ser jag som en jätterolig utmaning.

Boken ”Uppnå mål med vilja och kraft” tar alltså inte slut här, utan går snarare in i ett nytt kapitel. Både för Susanne, men också för läkemedelscentrum och regionen i stort. Med så mycket erfarenhet i bagaget är det inte konstigt om hon lämnar ett tomrum efter sig:

– Kontaktnätet kommer nog många att sakna, att mejla mig och få ett snabbt svar. Det är ju ganska mycket erfarenhet jag har samlat på mig under snart 20 år.

Stora utmaningar för efterträdaren

Susannes efterträdare på posten som verksamhetschef blir apotekare och nuvarande enhetschef för läkemedelsförsörjningsenheten Tove Tevell. Susanne beskriver henne som en kunnig person med stor strategisk förmåga. Hon har också ledarförmågor, som att få med sina medarbetare på tåget och att följa upp och utvärdera. Susanne har en viktig passning till Tove:

– Jobba lagom mycket, det finns en dag imorgon också.

För även om Susannes tid inom regionen har kantats av utveckling så ser hon inget stopp för vare sig läkemedelscentrum eller regionen här. När Susanne spår tio år in i framtiden säger hon så här:

– Det finns ju jättemycket att göra med automatisering och robotar till exempel. Det kräver investeringar i både teknik och personal, men det kommer behövas för att kunna ge en modern läkemedelsbehandling framöver.

Men hon ser också andra utmaningar vad gäller läkemedel:

– Den enorma kostnadsutvecklingen för läkemedelsbehandlingen. Det är en viktig del av hälso- och sjukvården, så man behöver tänka till för att nyttja de resurserna på bästa sätt.

När Susanne började var läkemedelsbudgeten på 700 miljoner kronor. Idag är den mer än dubblerad - hisnande 1,5 miljarder. Susanne lyfter armarna i en varm gest och avslutar:

– Jag önskar alla lycka till med det fortsätta utvecklingsarbetet kring läkemedel. Det finns mycket spännande - oändligt - att göra framöver. Det önskar jag er stort lycka till med.

Golf står på agendan

Namn: Susanne Carlsson
Ålder: 62 år
Aktuell: pension efter 18 år inom läkemedelsenheten/-centrum
Familj: sambo
Hittas efter pensionen: på Hammarö golfklubb
Tove frågar: Vad ska du göra när du slutar? Först ingenting. Sen kommer jag engagera mig i golfklubben, ta hand om bonusbarnbarn och hund samt träna styrketräning på dagtid.

Påminnelse - boka in och anmäl dig

Läkemedelskommitténs seminarium 1

Läkemedelskommittén i Region Värmland bjuder under 2025 in till utbildningsseminarium med olika teman. Målgruppen är läkare, sjuksköterskor, kommunens MAS:ar och regionanställda farmaceuter.

Seminarium 1

  • Tema - Läkemedelsbehandling vid palliativ vård
  • Seminariet hålls digitalt på Teams den 6 mars mellan 
    klockan 13.00 och 15.00
  • Föreläsare är Ulrik Lindquist, överläkare onkologikliniken

Mer information och anmälan

Intern personal anmäler sig här (Utbildningsportalen)

Extern personal anmäler sig här (Utbildningsportalen)

Påminnelse - anmäl dig till Mellansvenskt läkemedelsforum 2025

Kongressen arrangeras i Uppsala den 12-13 februari och gemensam buss kommer att avgå på eftermiddagen den 11 februari från Karlstad.

Mer information och anmälan (regionorebrolan.se)

Aktuella restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Här uppmärksammas ny information från sortimentsrådet. Uppdateringar görs löpande.

Nytt restmeddelande

Metylprednisolon (Depo Medrol) injektionsvätska, suspension

Uppdaterat restmeddelande

Flutikasonpropionat inhalationsspray

Mer information om restnoteringar finns på sidan
Restnoteringar, utgående läkemedel och licensläkemedel

Sidan uppdaterad