Munhälsa för ditt barn

Friska tänder och en frisk mun grundläggs under de tidigabarnaåren. Vi vill därför ge dig som förälder några enkla råd för ditt barns munhälsa.

litet barn med tandborste i munnen

Vatten är livet

Vänj barnet att dricka vatten när han eller hon är törstig.

Inget sött i flaskan

Ge inte söt dryck i nappflaskan.

Regelbundna matvanor

Fem måltider per dag är lagom från ett års ålder – tre huvudmål och två mellanmål.Undvik småätande och låt munnen vila mellan målen. 

Efterrätt ibland

Glass och annat sött gör minst skada om barnet får det direkt efter maten.

Festläsk

Håll läsken eller saften till de särsklit festliga tillfällena - inte som en del av varje måltid. Även läsk utan vanligt socker kan skada tänderna. Läsk och juice är surt och kan fräta på emaljen om man dricker det för ofta.

Lördagsgodis

Begränsa godisätandet till en dag i veckan.

Bli vän med borsten

Vänj tidigt barnet vid tandborstning, redan då första mjölktanden kommit.

Fluorid morgon och kväll

Borsta tänderna med en fluoridtandkräm morgon och kväll. Mängden tandkräm på tandborsten ska vara liten när barnen är små, ända upp i förskoleåldern, ungefär så mycket som ryms på barnets lillfingernagel. Läs mer om våra råd för de första tänderna och tandborstning.

Hjälp barnen

Hjälp barnet med tandborstningen, gärna upp till 10 års ålder. Låt barnet borsta först och du sedan eller tvärtom. Att hålla i en tandborste och systematiskt rengöra tandyta för tandyta är motoriskt sett ganska svårt. Även äldre barn kan behöva stöd med tandborstningen.

Kontakta tandvården:

  • om barnet råkar ut för olycksfall som drabbat tänderna. Ungefär vartannat barn kommer någon gång under sin uppväxt att råka ut för olycksfall som drabbar tänderna. Om det händer är det viktigt att ta hand om tandskador snabbt. Läs mer om våra råd för utslagna eller skadade tänder.
  • om barnet får några andra besvär från munnen. 

Sidan uppdaterad