Rutiner kommunal vård

Här finner du hygienrutiner för kommunal vård och omsorg.

Rutiner för hantering av vårdtagare med specifik smitta finns under respektive sjukdom: A-Ö, sjukdomar.

Djur i vården

Specialutbildade och certifierade hundar och förare, så kallade vårdhundsteam, kan användas som en del i behandling, träning eller social samvaro i vård och omsorg. Det förekommer även att andra hundar och djur vistas tillfälligt, regelbundet eller permanent i vissa vård- och omsorgsverksamheter. Samtidigt som djur på många sätt kan ha positiva effekter på välbefinnande innebär direkt eller indirekt kontakt med djur i vård och omsorg en risk för att smittämnen sprids.

Det finns tre principiella risker för smittspridning med djur i vårdmiljöer:

  • Zoonoser (sjukdomar eller smittämnen) kan överföras mellan djur och människor.
  • Djuret kan bli långvarigt koloniserat och/eller få en infektion av mikroorganismer från en människa. De kan senare överföras och ge upphov till infektion (zoonos) hos människor. Exempel på betydelsefulla sådana är multiresistenta bakterier och norovirus.
  • Djuret kan bli tillfälligt koloniserat av mikroorganismer och ingå i en smittkedja genom ett kortvarigt bärarskap i päls, nos och tassar. Djuret fungerar därmed som vektor (smittbärare)

När djur finns i verksamheten är det viktigt att verksamhetsansvariga följer de regelverk som finns och att arbetet sker enligt verksamheternas systematiska kvalitetsarbete. Det innebär bland annat att en riskanalys görs. Det ska finnas en tydlig ansvarsfördelning i omhändertagandet och att goda hygienrutiner upprätthålls för att undvika smittspridning.

 

Underlag för att skapa rutiner som förebygger smittspridning och vårdrelaterade infektioner på grund av djur i vården: Djur i vården (SFVH)

Vägledning tänkt som ett stöd för verksamheter där hundar finns: Hundar i vård och omsorg (Socialstyrelsen)

Mathantering avdelningskök äldreomsorg (SKR)

Hantering av livsmedel lyder under Livsmedelslagen (2006:804) (Sveriges riksdag).

Branschriktlinjer ska hjälpa kommuner och regioner att leva upp till livsmedelslagstiftningens krav. Här finns råd för tillagningskök, mottagningskök och för avdelningar i vård och omsorg.
Branschriktlinjer för offentlig säker mat (skr.se)

Loggböcker

Gods och instrument som är avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning. Desinfektion med fuktig värme är den mest effektiva, ekonomiska och miljövänliga metoden att avdöda mikroorganismer och förhindra smittspridning. För det ändamålet används spol- och diskdesinfektorer. Dessa klassificeras som medicintekniska produkter och omges av ett antal lagar och regler.

Till varje spol- och diskdesinfektor ska det finnas en loggbok:

Utbildningsfilmer

Basnivå 1 Renhetsgrader och rengöringens betydelse under desinfektionsprocessen (Film, Svensk förening för vårdhygien - SFVH)

Basnivå 2 Olika desinfektionsutrustningar och deras användningsområden (Film, Svensk förening för vårdhygien - SFVH)

Basnivå 3 Lastningens grundprinciper (Film, Svensk förening för vårdhygien - SFVH)

Basnivå 4 Godkännande av desinfektionsprocessen och förvaring av desinfekterade produkter (Film, Svensk förening för vårdhygien - SFVH)

Basnivå 5 Dagliga kontroller, loggbok och manual (Film, Svensk förening för vårdhygien - SFVH)

Byggnation

Står ni inför, eller har funderingar kring, att bygga om eller bygga nytt för vård- eller omsorgsverksamhet?

Smittskydd Värmland rekommenderar att medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) kontaktar hygiensjuksköterska för rådgivning vid planering av byggnation av vårdlokaler inom den kommunala vården - se BOV- Byggenskap och Vårdhygien. Vårdhygieniska aspekter vid ny- och ombyggnation samt renovering av vårdlokaler (sfvh.se).

Har ni funderingar kring om- eller nybyggnation kan det vara bra att även själv titta efter vad som står i BOV om den typ av lokaler som är aktuella. Man kan också läsa om sina befintliga lokaler i BOV, för att se att de är utformade som de borde från vårdhygienisk synvinkel.

Legionella

Legionella, förebyggande rutin - RUT-10035 (Vida)

Städ

Regelbunden städning behövs för att minska mängden smittämen i miljön och därmed förebyggande av smittspridning

Vårdhygieniska riktlinjer och rekommendationer för städ- och vårdpersonal

Tvättställ

Tvättställ - RUT-30420 (pdf) Pdf, 86 kB.

Värmebölja

Sidan uppdaterad