Depression

Innan behandling med läkemedel ska diagnos fastställas och depressionsgrad bedömas. Tillstånd som behöver behandlas samtidigt, så som smärta eller substansbruk, ska uppmärksammas. Listan nedan är rekommenderade läkemedel vid behandling av lindrig till medelsvår depressiv episod och utgör ett alternativ eller komplement till psykosocial behandling. Informera om biverkningar, förväntad effekt och behandlingstid, innan behandlingsstart. Börja med halv normaldos. Efter 1-2 veckor, kontakt med patienten för att följa upp effekt och biverkningar. Om gott resultat, öka till normaldos. Efter fyra veckors behandling med normaldos bör tydlig effekt ses. På grund av risk för viktökning och blodtrycksökning, bör dessa parametrar kontrolleras före behandlingsstart och följas upp efter insättning och efter doshöjningar. Försök att avsluta medicinering ska göras i samråd med patienten, efter 6 månader och sedan årligen.

För mer information kring behandling av depression, se Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Vid otillräcklig effekt överväg preparatbyte eller ompröva diagnosen. Målet med behandlingen är symtomfrihet.

Förstahandsval

Sertralin

Sertralin {tand} {byta}

Escitalopram

Escitalopram {tand} {byta}

Observera lägre maxdos av escitalopram (10 mg) till äldre på grund av risk för QT-förlängning.

Vid otillräcklig effekt, byte till annat SSRI

Fluoxetin

Fluoxetin {tand} {byta}

Paroxetin

Paroxetin {tand} {byta}

Citalopram

Citalopram {tand} {byta}

Observera lägre maxdos av citalopram (20 mg) till äldre på grund av risk för QT-förlängning.

Andrahandsval

Mirtazapin

Mirtazapin {tand} {byta}

Duloxetin

Duloxetin {tand} {byta}

Venlafaxin

Venlafaxin depotkapsel {tand} {byta}

Mirtazapin är ett bra alternativ vid depression vid miktionssvårigheter och har i dos upp till 15 mg effekt på sömnstörning. Duloxetin är ett bra alternativ vid samtidig smärtproblematik och/eller urininkontinens.

Observera ökad risk för biverkningar av SSRI och SNRI hos äldre. Ökad risk för symtomgivande hyponatremi, särskilt i kombination med diuretika, samt för blödning i hud och slemhinnor.

Restnoterade läkemedel och utgående läkemedel

På Vårdgivarwebben finns löpande information om ett urval av restnoterade läkemedel och utgående läkemedel:

Restnoteringar, utgående läkemedel och licenser (Vårdgivarwebben)

Information från Läkemedelsverket och FASS:

Läkemedelverkets restsituationer (lakemedelsverket.se)

FASS restnoteringar (fass.se)

Sidan uppdaterad