Till startsidan
Hem /Utveckling & tillväxt /Nya perspektiv /Nya perspektiv seminarium

Nya perspektiv seminarium

Seminariet Nya perspektiv på styrning och ledning är ett länets gemensamma forum för dialog och samverkan på högsta nivå mellan länets 16 kommuner och regionen, med fokus på invånarperspektivet. Länets ledande förtroendevalda och förvaltningschefer inom barn och utbildning, socialtjänst, vård- och omsorg samt hälso- och sjukvård inklusive tandvård träffas för att fylla på med kunskap, ha dialog och samverka kring invånarnas behov, varandras förutsättningar och för att fokusera på hälsoutvecklingen i länet.

Seminariet ”Nya perspektiv på styrning och ledning” har funnits sedan 2007 och är en del av Värmlands gemensamma arena för samverkan. Årets seminarium fokuserar på vår roll
i samverkansarenan Nya perspektiv och vårt gemensamma varför. Seminariet ger kunskap, inspiration och tid för dialog, relationer byggs vilket leder till ökad tillit och förtroende och därigenom skapar bättre förutsättningar för samverkan och samarbete i vardagen.

När: 8-9 maj 2025, lunch till lunch
Var: Selma Spa, Sunne
Kontakt: Sandra Nätt, Nya Perspektiv

Dialog och inspiration

Program 2025

Programmet uppdateras löpande

Om föredragen 2025

Framtidens möjligheter
– mod, tillit och kraft att agera och göra skillnad

Hur bygger vi en kultur där människor vågar fatta beslut även i osäkerhet, ta initiativ och hitta nya vägar när de gamla inte längre fungerar? I den här föreläsningen får du nya perspektiv på hur vi tillsammans möter framtidens utmaningar. Genom insikter om beslutsfattande, ledarskap och vad som verkligen motiverar människor väcks hoppet om att vi inte bara kan navigera förändring, utan också forma den.

Föreläsare: Ari Riabacke, filosofie doktor i risk- och beslutsanalys, civilekonom med magisterexamen i organisation och ledarskap

Skillnad mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör

I sin unika forskningsstudie har han filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden. Simons forskning visar att det är stor skillnad mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör. Chefer är sällan medvetna om sitt eget agerande. Så vad gör då egentligen chefer den tid då de anser sig vara arbetsledande och vilken effekt har deras agerande på medarbetarna?

Föreläsare: Simon Elvnäs, doktorand och forskare vid Kungliga Tekniska högskolan

Samverkan i komplexitet - omdöme och spelskicklighet

Med utgångspunkt i komplexitetens vetenskap belyser den här dragningen vad som verkligen gör skillnad i vardagens samverkan. Vad är en egentligen en organisation, hur fungerar arbetsrelationen, vad kan vision och strategier åstadkomma samt effekter av överdrifter. I ett ständigt föränderligt arbetsliv med ökad mångfald och olikhet, förändras roller från solitära till samspelande.

Vi skärskådar en del myter i arbetslivet och tittar på hur vi kan minska på spänning (sänka axlar), hålla verksamhet och varandra hållbara och långtidsfriska med fokus på det gemensamma uppdraget.

Föreläsare: Åsa Lundquist Coey , Doktor (Ph.D) i Management & Complexity, Ledarskapskonsult, föreläsare och författare

Synliggör mänskliga betenden och får oss att reflektera

Charlotte Lindmark driver Glugg Produktion, ett företag med händelserika mellanrum. Hon tar sig an vitt skilda uppdrag som skådespelerska, utbildare, föreläsare och moderator. Många har sett henne som rollkaraktären ”Jeanette” i Region Norrbottens informationsfilmer. På vår konferens kommer hon att synliggöra och gestalta mänskliga beteenden, få oss att reflektera och mest troligt också få oss att skratta.

Aldrig kunde han döda mig, en sann berättelse om att överleva incest

Som engagerad föreläsare, livscoach och författare till Aldrig kunde han döda mig delar Lena Morin Nilsén sin berättelse som förändrat många liv. Genom Framgångspodden, Nyhetsmorgon och andra medier har hon inspirerat hundratusentals. Hennes föreläsningar ger insikt i trauma och dess konsekvenser på ett hoppfullt sätt. "Särskilt med tanke på att en av tre chefer lever med ouppklarat trauma – något som kunde ha förebyggts om de fått rätt stöd redan som barn."

Föresläsningen ger insikt i hur vi kan agera i tid för att skydda utsatta barn och ge dem en framtid fri från skam och begränsningar.

Föreläsare: Lena Morin Nilsén, grundare och generalsekreterare för nxtME, en organisation som i 13 år hjälpt incestutsatta.

Sammanhållen välfärdsutveckling

I den svenska välfärden pågår en omställning mot mer förebyggande, tillgängliga, personcentrerade och samordnade insatser. Nära vård, den nya socialtjänstlagen och samsjuklighetsreformen är alla exempel på det. Anders, Lisbeth och Niklas beskriver hur utvecklingen hänger ihop och vad som är de viktigaste komponenterna i omställningen.

Föreläsare: Lisbeth-Löpare Johansson, Samordnare Nära vård.

Anders Printz Jurist, konsult och utredare.

Niklas Eriksson, samordnare för socialtjänstens omställning.



Tidigare seminiarier

Sedan 2007 har kommunledningar, regionledning, ledningar för skola, socialtjänst samt hälso- och sjukvård träffats en gån per år för att diskutera gemensamma utmaningar inom ramen för Nya Perspektiv. Både de politiska ledningarna och förvaltningsledningarna deltar.

Dokumentation från seminiariet

Här finns dokumentationen från seminiariet 2024:

Om Nya perspektiv

Ledning och styrningNya Perspektiv bygger på en rad samarbeten mellan länets kommuner och Region Värmland.
Politiskt inriktningsdokumentArbetet i Nya Perspektiv styrs av ett politiskt inriktningsdokument som fastställs årligen.
Mer om Nya perspektivNya perspektivarbetet leds av en politisk styrgrupp.