Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Anders Olsson mötte ambassadörer och pratade om Värmlands styrkor

Den 18-19 november var representanter från Indiens, Japans, USA:s och Vietnams ambassader på besök på Karlstads universitet. Universitetets mål är att ha drygt 100 utomeuropeiska studenter på plats under 2030.

Anders Olsson mötte ambassadörer och pratade om Värmlands styrkor

I måndags, den 18 november, hade Karlstads universitet besök av representanter från Indiens, Japans, USAs och Vietnams ambassader på besök till universitetet. Anders Olsson, strateg på Region Värmland, var en av presentatörerna.

Syftet med mötet var att uppmärksamma länderna på att utbildning på Karlstads universitet kan vara ett attraktivt alternativ för deras ungdomar.

– Eftersom jag var tidigt i programmet så var min roll också att sätta det lite större perspektivet om vad som är intressant och relevant i ett internationellt sammanhang och för att lägga en grund för övriga presentationer och visa hur det som görs hänger ihop med vår forsknings- och innovationsstrategi för smart specialisering, säger Anders Olsson.

Han lyfte fem budskap som sedan förstärktes av andra presentationer:

  • Värmland är ett globalt bästa exempel på samarbete mellan universitetet och regionen.
  • Värmland är en globalt betydelsefull knutpunkt för den skogsbaserade bioekonomin.
  • Ett rikt innovationssystem inom digital hälsoinnovation.
  • 3D-utskrift i metaller och biobaserade material.
  • Något intressant händer inom området datorspel.

Förutom presentationen som Anders Olsson gjorde fick besökarna möta Uddeholm, Embracer, Compare, Paper Province och The Great Journey. Håkan Spjut presenterade Akademin för smart specialisering. Idrottsuniversitetet var på plats liksom tre masterprogram (inom datavetenskap, informatik och business).

Gästerna var imponerade av samspelet mellan akademi, företag och det offentliga.

Högre kvalitet med studenter från olika länder

­I ett pressmeddelande säger prorektor Patrik Larsson att Karlstads universitet vill få fler utomeuropeiska studenter.
– Vi tror att det blir högre kvalitet i utbildningen och bättre dynamik både på campus och i klassrum när vi har studenter från olika länder, säger prorektor Patrik Larsson.

De internationella studenterna på Kau är i huvudsak utbytesstudenter. När det gäller de utomeuropeiska studenterna, som ofta läser hela program, är planen att gå från låga nivåer med målet att ha drygt 100 studenter på plats under 2030.

– Det är nyttigt att ta del av fler perspektiv och tankeramar och de utomeuropeiska studenterna skulle också ge oss möjlighet att bygga större och mer globala nätverk, fortsätter Patrik Larsson. Det omgivande samhället lyfter dessutom ett stort rekryterings- och kompetensförsörjningsbehov. Om vi kan få ett inflöde av studenter från andra länder som kan plugga här, jobba i Värmland, eller bli goda ambassadörer för oss och vår region i sitt hemland, så är det förstås mycket värt.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?