Hur mår ungdomar i Värmland?

Igår presenterade Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland resultatet av undersökningen På tal om ungdomar. Ett material som ger kunskap och underlag om ungdomars livssituation med fokus på jämställdhet, hälsa, skolgång, fritid, trygghet och framtid.

Under vårterminen 2024 genomfördes På tal om ungdomar som en pilotundersökning på några av länets gymnasieskolor. Undersökningen bidrar till kunskap om ungas livssituation med fokus på upplevelser, erfarenheter och kännedom om jämställdhet, barnrätt och folkhälsa. Detta ger unga värmlänningar en röst och bild av förutsättningar och uppväxtvillkor bland barn och unga i Värmland. I filmen kan du höra några av ungdomarnas egna röster från undersökningen.

Materialet kommer att ligga till grund för det fortsatta arbetet med barn och unga i länet och vara ett viktigt kunskapsunderlag i arbetet med jämställdhet, barnrätt och folkhälsa i Värmland.

Elever i årskurs 2 på gymnasiet

Undersökningen presenterades vid den senaste nätverksträffen med Ett jämställt Värmland. Totalt svarade 548 elever i årskurs 2 på på enkäten, det gjordes under lektionstid på gymnasieskolor i Arvika, Filipstad, Hagfors, Karlstad och Säffle under vårterminen 2024. 60 procent studerade vid högskoleförberedande program och 40 procent vid yrkesprogram. 51 procent av de som svarade var tjejer och 49 procent killar.

– Tjejerna svarade att de har olika hälsobesvär i högre grad än killarna och en högre andel tjejer än killar upplever stress i skolan. Tjejerna känner sig också mindre trygga vilket visar på tydliga skillnader som vi behöver arbeta vidare med. Det är viktigt att tidigt börja arbeta med normer och fördelning av makt och rättigheter med barn och skolungdomar för att vi ska kunna nå ett jämställt Värmland i framtiden, säger Katarina Jakobsson som är särskilt sakkunnig inom jämställdhet på Länsstyrelsen Värmland.

Ungdomars egna röster

”Killar behandlas bättre än tjejer, så de behöver inte veta om sina rättigheter,” svarade en kille som deltog i en av fokusgrupperna. Undersökningen visar också att kännedomen om ens rättigheter enligt barnkonventionen är högre bland tjejer än killar.

– Det är positivt att en majoritet av både tjejer och killar ser ljust på sin egen framtid, men betydligt färre ser ljust på framtiden för världen i stort. Fyra av tio elever med funktionsnedsättning uppger att den påverkar skolarbetet avsevärt, så det finns mycket arbete kvar för oss i Värmland att göra för att alla barn och ungdomar ska få sina rättigheter tillgodosedda, säger Sara Emsevik, barnrättsstrateg på Region Värmland.

Ta del av resultatet

Exempel från resultatet

  • 6 av 10 tjejer och drygt 7 av 10 killar svarar att de mår bra eller mycket bra.
  • 3 av 10 elever svarar att de har möjligheten att vara med och påverka hur de arbetar i skolan.
  • Mer än hälften av eleverna tycker inte att det går att lita på människor i allmänhet.
  • Majoriteten av eleverna har möjlighet att delta i de fritidsaktiviteter de vill.

Sidan uppdaterad