Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Smittskyddsläkaren om vabruari och smittläget

Smittskyddsläkaren om vabruari och smittläget

Just nu är det många föräldrar som klunsar om kräknätter, åker till kvällsöppna apotek och scrollar symptom på 1177.se. Det finns anledning till att februari kallas för vabruari, men är vi verkligen mer sjuka den här månaden?

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, svarar:

– Ofta har vi en smittopp för både vinterkräksjuka och luftvägsinfektioner i februari, men toppen varierar från år till år. Så vabruari är ett passande namn, men det är i princip lika stor risk att man blir smittad i januari eller mars.

Vad beror det på?

– Torr luft gynnar spridning via luften eftersom dropparna kan stanna längre innan de faller till marken, och kall luft innehåller mindre fuktighet än varm. Vi umgås också mer inomhus under vintern, vilket sannolikt bidrar till smittspridningen.

Hur ser smittläget ut i Värmland?

– Jag bedömer smittspridningen av influensa som måttlig just nu, men risken är stor att den ökar de kommande veckorna. När det gäller vinterkräksjukan är läget relativt lugnt för tillfället, men även där kan vi räkna med en ökning snart.

Vad ska man tänka på för att undvika att bli smittad?

Det viktigaste är att undvika kontakt med personer som har en smittsam infektion, särskilt i början när risken för smitta är som störst. Den som är sjuk ska stanna hemma vid nytillkomna symptom på luftvägsinfektion. Detsamma gäller vid misstanke om smittsam gastroenterit, det vill säga nytillkommen, hastigt påkommen diarré och/eller kräkning. Noggrann handhygien är också viktigt.

Berätta något om vinterkräksjuka som få vet.

Något som många, men kanske inte alla vet, är att norovirus, som orsakar vinterkräksjuka, inte avdödas helt av handdesinfektionsmedel. Därför ska man alltid tvätta händerna med tvål och vatten för att skydda sig mot magsjuka. Och att norovirus överlever nedfrysning men inte upphettning.

När sprids smittorna?

  • Influensasmittspridningen brukar vanligtvis ta fart i slutet av december och nå sin topp i januari–februari.
  • Vinterkräksjuka brukar nå sin topp i februari–mars.
  • Smittspridningen av RS-virus varierar vanligtvis över året och brukar återkomma med toppar vartannat år. Just nu har vi en låg smittspridning av RS med viss tendens till ökning i Värmland.
  • Smittspridningen av covid-19 pågår hela året, även om viruset verkar spridas mer under vintersäsongen. Under nuvarande säsong har vi haft en stabilt låg smittspridning av covid-19 på nivåer som varit lägre än förväntat.
  • Mycoplasma pneumoniae brukar spridas under hösten, vilket vi såg hösten 2024 då vi hade en hög smittspridning av mycoplasma som sedan sjönk kraftigt i november.

Tips och råd

På 1177 kan du läsa mer om hur du tar hand om dig själv och andra:

Infektioner hos barn – smittguide
Vinterkräksjuka
Förkylning och influensa

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?