Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Flera negativa trender i undersökning om värmlänningars hälsa och levnadsvanor

Flera negativa trender i undersökning om värmlänningars hälsa och levnadsvanor

Fler än tidigare har svårt att betala löpande utgifter, färre äter frukt och grönsaker och många unga vuxna använder vitt snus. Det är några av resultaten från undersökningen Hälsa på lika villkor, som genomfördes i våras.

Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor är en befolkningsundersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Den senaste undersökningen genomfördes i februari–maj i år. I Värmland gjordes ett tilläggsurval, vilket innebar att enkäten skickades till 5 189 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16 år eller äldre. Drygt 2 000 personer svarade på enkäten.

Mindre frukt och grönt

Resultaten för Värmland visar bland annat att andelen personer som äter frukt och grönsaker mer än 3 gånger per dag minskat från 18 procent 2018 till 13 procent 2024, samtidigt som andelen som dricker söta drycker minst 2–3 gånger per vecka har ökat.

– Resultaten visar också att allt fler har haft svårigheter med att betala löpande utgifter. Andelen med svårigheter har ökat från 12 procent 2021, till 18 procent 2024, säger Anu Molarius, folkhälsobevakare.

Rökning minskar – vitt snus ökar

En positiv trend är att rökningen minskat från 7,1 procent år 2018, till 4,9 procent år 2024. I stället är det många som snusar. 2024 använder 18 procent av de unga kvinnorna dagligen vitt snus.

– Att vitt snus säljs in till unga kvinnor som en del av en svensk livsstil och ses som hälsosam, problemfri och rolig är mycket allvarligt. Vitt snus innehåller nikotin, som utvinns från tobaksplantan, och är starkt beroendeframkallande. Nikotin kan förändra blodkärlen och blodtrycket och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom är det helt oacceptabla arbetsvillkor på tobaksodlingar i lågprisländer, där också miljön påverkas negativt av produktionen, säger Sofia Magnusson, regionråd.

Folkhälsoarbetet måste intensifieras

Andelen personer med fetma samt andelen med högt blodtryck fortsätter att öka. 2018 hade 24 procent högt blodtryck medan motsvarande siffra 2024 var 31 procent. Resultaten från Hälsa på lika villkor visar också att tilliten till andra människor minskat mellan 2021 och 2024.

– Vi ser att flera negativa trender sammanfaller. Oro för privatekonomi har negativ påverkan på upplevd hälsa. Ohälsosamma matvanor är en av de tre största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död. De negativa trender i folkhälsan som vi ser, säger mig att vi måste samla ihop oss brett i Värmland för ett mer kraftfullt folkhälsoarbete för att vända trenderna. Vi kommer nu analysera vad vi behöver göra annorlunda för att vi ska göra rätt saker i folkhälsoarbetet, säger Sofia Magnusson, regionråd.

Hälsa på lika villkor genomförs vartannat år och de nationella resultaten är en del av Sveriges officiella statistik. Resultaten kan utgöra ett underlag för beslut om åtgärder som kan påverka folkhälsan och skapa förutsättningar för en jämlik hälsa i länet.

Mer information finns på regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?