Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 28 januari 2025

Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 28 januari 2025

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i samband med tisdagens sammanträde bland annat om två remissvar och en ny epidemi- och pandemiplan för Region Värmland.

Utredning av ledningsstrukturen vid Sjukhuset i Arvika är klar

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars Christensen redovisade på tisdagen uppdraget från nämnden att se över ledningsstrukturen vid Sjukhuset i Arvika. I uppdraget ingick att undersöka förutsättningarna för att tillsätta en sjukhuschef.

Utredningen har lett fram till ett beslut om att rekrytera en områdeschef med ansvar för sjukhuset. Denne föreslås ha:

  • Linjeansvar över nuvarande verksamhetsområde Slutenvården Sjukhuset Arvika. Verksamhetsområdet bryts ut från område medicinska specialiteter och bildar ett nytt, eget område. Samverkan med område medicinska specialiteter fortsätter.
  • Samordningsansvar för övriga verksamheter som leds av andra områden och verksamhetsområden (anestesi-operation-intensivvård, laboratoriemedicin, kirurgi, psykiatri, radiologi och regionservice).

Områdeschefen föreslås också företräda Region Värmland gentemot kommuner och andra externa företrädare i arbetet med att samordna och utveckla nära vård i västra Värmland.

Nu väntar en facklig process, riskbedömning och rekryteringsprocess. Bedömningen är att en områdeschef kan vara på plats till sommaren 2025.

Svar på remiss om uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel

Hälso- och sjukvårdsnämnden har uppmanats att svara på en remiss om uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel.

Läkemedelskostnaderna inom läkemedelsförmånen har ökat kraftigt under de senaste åren. Under perioden har statens andel av kostnaderna ökat, medan patienternas andel minskat. Regionerna och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) arbetar gemensamt för att hålla nere priserna på nya mycket kostsamma läkemedel, men trots detta arbete visar prognoserna en fortsatt kraftig kostnadsökning.

Mot bakgrund av detta har Socialdepartementet tagit fram ett förslag på en uppdaterad modell för att finansiera förmånsläkemedel med målet att säkerställa en kostnadseffektiv och jämlik tillgång till läkemedel. Modellen bygger på att patienterna själva står för en större andel av kostnaderna än i dagens modell. Det totala beloppet för frikort är kvar på samma nivå, så de som i dag når upp till frikort kommer att göra det även med kommande modell.

Region Värmland ställer sig negativ till förslaget och föreslår i stället att staten fortsätter bära huvudansvaret för de ökande kostnaderna. I remissvaret skriver man bland annat att: ”En ökning av patienternas kostnader kan leda till att vissa patienter, särskilt de med begränsad betalningsförmåga, avstår från nödvändig läkemedelsbehandling, vilket strider mot principen om en jämlik vård för alla.”

Nämnden fastställde svaret.

Svar på remiss om förstärkt högkostnadsskydd för tandvård

Nämnden har uppmanats att svara på en remiss om Tiotandvård – ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård.

Region Värmland välkomnar en utredning och ett förslag som ger ett bättre ekonomiskt stöd när det gäller tandvård till de invånare som behöver det bäst. Utredningen är gedigen och beskriver hur tandvårdens förutsättningar ser ut i dag då det råder ojämlikhet när det gäller tandvård och tillgång till tandvård. Region Värmland står bakom att reformer i svensk tandvård behövs för att åtgärda strukturella problem med tillgänglighet till tandvård samt ekonomisk tillgänglighet för invånarna.

Nämnden fastställde svaret.

Epidemi- och pandemiplan för Region Värmland

Region Värmland har tagit fram en ny epidemi- och pandemiplan. Den tidigare planen fastställdes 2014 och reviderades 2020 i samband med covid-19-pandemin.

Sedan revisionen 2014 har det skett förändringar regionalt och nationellt vad gäller organiseringen av arbetet med smittskydd. Region Värmland har också tagit vara på erfarenheter och kunskap från den senaste pandemin och implementerat dessa i den nya epidemi- och pandemiplanen.

Syftet med planen är att skapa ramar för ledning, planering och organisering i samband med en epidemi eller pandemi. Planen beskriver översiktligt vilka åtgärder som behöver vidtas, samverkan och ansvarsfördelning mellan olika aktörer och hur resursfördelning kan ske. Planen innefattar huvudsakligen riktlinjer för hälso- och sjukvården i Region Värmland, men till viss del även förväntade smittskyddsinsatser av andra förvaltningar inom regionen, kommuner och andra samhällsaktörer.

Hälso-och sjukvårdsnämnden beslutade att fastställa epidemi- och pandemiplanen. Man beslutade samtidigt att framtida versioner av planen kan fastställas av hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vårdcentral Värmland 2.0

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att utreda hur man skulle kunna utveckla, organisera och samordna de resurser som finns inom Region Värmlands larmcentral och 1177 telefonrådgivningen, med fokus på 1177 direkt, samt de resurser som samlats i appen Vård i Värmland. Syftet är att dels förbättra användarvänligheten, dels öka den digitala tillgängligheten till både primär- och specialistvården samt stärka det medicinska bakre stödet internt såväl som till Värmlands kommuner.

Daniel Schützer
Regionråd (S) och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
070-289 85 55
daniel.schutzer@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?