Regionala utvecklingsnämnden i korthet 19 november 2024

Sex projekt får dela på drygt 16 miljoner kronor från regionala utvecklings­nämnden. Det beslutades vid tisdagens samman­träde. Nämnden beslutade också om svar på en promemoria om vattenkraft.

Remissvar på promemorian Bättre förut­sättningar för vatten­kraftens om­prövning

Energiförsörjning och el­produktion är en viktig fråga för den regionala tillväxten. Därför väljer nämnden att svara på en remiss om prövningen av vattenkraft – trots att man inte är utpekad remiss­instans. I remissvaret framhåller nämnden att det är viktigt för närings­livets omställning att behålla produktionen i befintlig vatten­kraft. Nämnden påpekar också riskerna med att miljö­prövningar kan tvinga fram utrivningar av dammar, vilket i sin tur kan leda till svåra konsekvenser nedströms ett vatten­system.

Följande projekt beviljades medel av regionala utvecklings­nämnden:

Focus Industry GI

Projektet Focus Industry GI får 5 766 123 kronor för ett arbete med att införa verktyg och metoder som ska underlätta för företag i regionen att samarbeta och utveckla nya idéer. Målet är att öka takten i den regionala omställningen och stärka företagens förmåga att dra nytta av mångfald, digitalisering och cirkulär ekonomi. Projektet ska drivas av Dalarna Science Park och finansieras till lika stora delar även av Region Dalarna och Region Gävleborg, samt av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

The Smart Way

Region Värmland beviljas 3 000 000 kronor för projektet The Smart Way, som syftar till att stärka Värmlands forsknings- och innovations­strategi för smart specialisering. Det ska ske genom ett treårigt program med fokus på system­innovation och jämställdhets­integrering. Det har funnits en efterfrågan från regionens kluster och branscher på stöd och verktyg för att utveckla jämställd kompetens­försörjning, som ett sätt att försöka lösa problemen med köns­segregerad arbetsmarknad.

Livsmedel i hållbara samspel

För att öka innovations­kraften hos värmländska livsmedels­företag får bransch­föreningen Nifa 2 791 053 kronor. Tanken med projektet är att bygga upp en regional plattform för hållbar livsmedels­produktion och konsumtion, där företag, forskare och offentliga aktörer kan utbyta kunskap och innovationer. Målet är att göra branschen mer hållbar och konkurrenskraftig, vilket i sin tur ska öka export­andelarna och attraktions­kraften för att arbeta inom sektorn.

Cirkulärt & Hållbart småstadsutbud NMS

Små- och medelstora företag inom konsument­marknaden ska få ökad kunskap om cirkulär ekonomi, genom projektet Cirkulärt & Hållbart småstadsutbud NMS. Projektet, som beviljas 733 000 kronor, är ett samarbete mellan åtta handels­föreningar, näringslivs­enheter och föreningen CirEko i Gävleborg, Dalarna och Värmland. Genom utbildnings­insatser ska företagen utveckla cirkulära affärs­modeller och anpassa sina verksamheter till ny EU-lagstiftning som kräver hållbart företagande och cirkulära erbjudanden.

Digital mobilitet för framtiden

Projektet Digital mobilitet för framtiden syftar till att stärka den mobila digitala infrastrukturen för små och medelstora företag. Genom att kartlägga utmaningar, analysera behov och föreslå åtgärder, ska projektet skapa bättre förut­sättningar för företagen att växa och utvecklas. Det är Region Värmland som vill driva projektet, med målet att möjliggöra plats­oberoende och mobil användning av digital teknik för att öka företagens effektivitet och konkurrens­kraft. Projektet får 1 950 000 kronor, och ska även finansieras av ERUF.

Wood building Sweden

Klusterorganisationen The Paper Province beviljas 2 000 000 kronor för ett projekt med syfte att stärka industriellt träbyggande. Projektet riktar sig till forsknings- och utvecklings­aktörer, företag och främjande­organisationer inom träbyggnadssektorn. Målet är att förbättra företagens resurs­effektivitet, hållbara konkurrenskraft och innovationsförmåga, så att mer fossilt byggmaterial kan ersättas och Värmlands roll som nav för skoglig bioekonomi kan stärkas.

Erik Evestam (C)

Ordförande regionala utvecklingsnämnden

Telefon: 076-527 38 44

E-post: erik.evestam@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad