Region Värmland logga

Regionfullmäktige i korthet den 9 oktober 2024

Regionfullmäktige fattade i samband med onsdagens sammanträde bland annat beslut om återremiss för ärendet om höjda parkeringsavgifter vid bland annat Centralsjukhuset i Karlstad.

Återremiss för ärende om höjda parkeringsavgifter

Parkeringsavgifterna för personalparkering på Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) har historiskt varit lägre än avgifterna för besöksparkering. Detta för att göra besöksparkeringarna tillgängliga för CSK:s besökare i så hög grad som möjligt.

När Skatteverket 2018 gjorde en granskning av beskattningsbara förmåner till medarbetare gjordes bedömningen att den lägre parkeringsavgiften för personal utgör en beskattningsbar förmån. Dåvarande Landstinget i Värmland fick betala ett vite på cirka 4 miljoner kronor för utebliven arbetsgivaravgift och moms. Beslutet har överklagats av regionen och förvaltningsrätten har slagit fast att Skatteverkets beslut gäller. Avgifterna vid Centralsjukhuset måste därför ses över.

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att fatta beslut om justering av parkeringsavgifter enligt ett förslag om ny struktur där regionen inte längre ska skilja mellan personal och besökare. Detta berör särskilt parkeringen vid CSK. I stället ska en zonindelning tillämpas som innebär att parkeringsplatser nära entréerna kostar mer än platserna längre bort.

Regionfullmäktige beslutade dock att återremittera ärendet för att ytterligare utreda bland annat avgiftsnivån.

Nya biljettpriser för kollektivtrafiken

Regionfullmäktige beslutade att höja biljettpriserna för kollektivtrafiken med i genomsnitt 2 procent. De nya priserna börjar gälla den 15 december 2024.

Justeringarna i kollektivtrafikens priser behövs för att kunna hänga med i andra kostnadsutvecklingar i samhället, såsom löner, bränsle och fordonsunderhåll. Den genomsnittliga prishöjningen brukar vanligtvis ligga runt 3 procent per år.

Genom att justera biljettpriserna hoppas Region Värmland kunna fortsätta bidra till både klimatmålen och en stabil ekonomi för kollektivtrafiken. Att driva bussar och tåg kostar mycket pengar. Biljettintäkterna täcker ungefär 25–30 procent av kostnaderna, medan resten finansieras genom skatter som invånarna i Värmland betalar.

Resandet med Värmlandstrafik ökar och ligger nästan på samma nivåer som före pandemin. Men ekonomin påverkas fortfarande av höga kostnader, bland annat till följd av inflation och ett högt trafikindex. För att möta dessa utmaningar har kollektivtrafiknämnden tidigare fattat beslut om besparingar, som att minska antalet avgångar och justera biljettpriserna.

Hur prishöjningen i detalj fördelas på kollektivtrafikens olika biljetter beslutas senare i kollektivtrafiknämnden.

Kenneth Johannesson
Regionfullmäktiges ordförande
070-610 69 74
kenneth.johannesson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad