Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Region Värmland ger stöd till kultursommarjobb

Att dansa en sommar kan bli ett kultursommarjobb. Här är det vernissage på Drömsommarjobbet 2023.

Region Värmland ger stöd till kultursommarjobb

Region Värmland har nyligen öppnat en ansökan där de värmländska kommunerna kan söka ersättning för handledare till kultursommarjobb. Bakgrunden är en vilja hos kultur- och bildningsnämnden att utveckla regionens Drömsommarjobb till fler områden och målgrupper.

Nedan svarar Sofia Wretling, enhetschef kulturavdelningen, på frågor om kultursommarjobb och den nya satsning som görs tillsammans med de värmländska kommunerna. Den innebär samtidigt att Drömsommarjobbet, som drivits och utvecklats i Region Värmlands regi i 25 år, avslutas.

Vad är kultursommarjobb?

– Syftet med Kultursommarjobbet är att kulturen ska vara en självklar del i kommunens feriejobb där unga ska få möjlighet att prova på ett yrke inom konstnärliga områden. För att skapa förutsättningar erbjuds nu kommunerna möjligheten att söka ersättning för professionella handledare. Kommunen kan i sin tur samverka med exempelvis föreningar, studieförbund, folkhögskolor och kulturutövare. Kultursommarjobbet omfattar förutom dans, slöjd, musik, film och skrivande, som varit en del av Drömsommarjobbet, även bild och form, cirkus och teater.

Vad vill regionen med denna satsning?

– Vi, kulturavdelningen, fick uppdraget av kultur- och bildningsnämnden att utreda och föreslå hur Drömsommarjobbet kan breddas till fler områden och målgrupper samt utvecklas länsövergripande. Det finns statistik som visar att antalet sökande till Drömsommarjobbet har minskat de senaste åren. En barnkonsekvensanalys pekar bland annat på att det geografiska avståndet spelar stor roll, då Drömsommarjobbet har haft sitt säte i Karlstad.

– Utifrån detta har vi diskuterat och landat i två olika delar; ferietjänster och talangutveckling. Då siktar vi på både bredd och spets. För det som gäller ferietjänster har vi också stämt av med kommunerna som är positiva till satsningen.

Hur kan man som ung visa sitt intresse för dessa kultursommarjobb?

– Tanken är att kultursommarjobb ska ligga med i den ordinarie feriebank som kommunerna har för sommarjobb.

Kan man bara söka sommarjobb i egen kommun?

– Två eller fler kommuner kan samarbeta med varandra för att fylla fler platser eller erbjuda fler uttryck för de som kan åka över kommungränsen. Det är upp till kommunerna.

Kommer alla kommuner att delta?

– Alla kommuner har möjlighet att söka, jag tror dock att vi måste se långsiktigt på samarbetet. Vi kommer självklart följa upp och utvärdera för att nå bästa möjliga resultat. Det vi nu förstärker är att arvodera en professionell handledare för att öka möjligheterna för kommunerna att lyfta in mer kulturjobb i feriebanken.

Kommer Drömsommarjobbet att försvinna?

– Ja, Drömsommarjobbet försvinner och ersätts med andra talangutvecklingssatsningar.

Sommarjobbarna har tidigare fått en viss lön från Region Värmland, är det kommunerna som ska stå för denna nu?

– Ja, kommunen har arbetsgivaransvar samt sköter rekrytering, anställning och löneutbetalning till ungdomarna. Precis som de ordinarie feriejobben som kommunen erbjuder. Region Värmland, kulturavdelningen stöttar genom handledarersättning.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?