Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Stärkt stöd och längre infasningstid för EU:s avskogningsförordning

Stärkt stöd och längre infasningstid för EU:s avskogningsförordning

EU-kommissionen har i dagarna släppt nya riktlinjer för EU:s avskogningsförordning. Dessa är till för att hjälpa medlemsländer och andra samarbetsparter som visat oro över att förbereda sig för implementeringen av förordningen. Kommissionen har även föreslagit en förlängning av implementeringstiden med 12 månader, som de uppmanar Europaparlamentet och rådet att godkänna innan årets slut.

Vägledning för bättre implementering

EU-kommissionen anser att det är viktigt att implementeringen av avskogningsförordningen blir så effektiv som möjligt. För att detta ska ske måste företag, myndigheter och andra berörda parter förstå reglerna. En rad insatser har därmed gjorts av EU-kommissionen för att säkerställa detta, bland annat:

  • Förtydligande kring lagkrav och begrepp via nya dokument och uppdaterade webbplatser.
  • Införande av system för att klassificera länder inom kategorierna låg-, standard-, eller högriskland när det gäller risken för avskogning. Detta ger tydligare riktlinjer för att fokusera på de länder med mest akuta problem.
  • Strategiskt ramverk för internationellt samarbete för en mer rättvis och inkluderande omställning inom jordbruk och avskogning.
  • Inrättande av ett IT-system för företagsbesiktningar med gemensam kontaktpunkt för IT-stöd.

Skog i Värmland

Skogen i Värmland är av stor vikt för det biobaserade arbetet med regional utveckling. I Värmlands forsknings- och innovationsstrategi för hållbar smart specialisering ligger den skogliga bioekonomin i fokus. Att ytterligare utveckla och fördjupa kunskaper när det gäller att genomföra en grönare och smartare omställning är därför positivt för både miljön såväl som regionens konkurrenskraft.

Mer information

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?