Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Demokrati och ekonomi är EU:s främsta styrkor enligt EU-medborgare
EU-kommissionen

Demokrati och ekonomi är EU:s främsta styrkor enligt EU-medborgare

En ny Eurobarometer-undersökning visar att européer tycker att EU:s starkaste sidor är respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och allas lika behandling inför lagen.

Eurobarometer-undersökningar är opinionsundersökningar som utförs på uppdrag av Europeiska kommissionen eller Europaparlamentet. Undersökningarna genomförs för att se vad EU-medborgare tycker i olika frågor som rör unionen.

EU:s medborgare tycker till

Andra områden som får högt betyg av de som svarat på undersökningen när det gäller EU:s styrkor är den ekonomiska och industriella handeln inom unionen. Goda relationer och solidaritet mellan EU-länderna rankas också högt. På frågan om vilka områden EU ska prioritera har flest svarat miljö, migration, säkerhet och försvar, samt kriget i Ukraina. 50% av de som svarat på undersökningen tycker att Ukrainakriget är den största utmaningen inom EU just nu, medan andra har svarat att det är migrations- eller klimatfrågor.

EU under de kommande fem åren

Majoriteten är positivt inställda till hur EU kommer se ut i framtiden. När det gäller det fortsatta demokratiska läget inom EU är de flesta optimistiska. När det gäller säkerhetsläget är de flesta istället oroliga. Ungefär hälften i undersökningen har svarat att de har förtroende för att EU:s ekonomi kommer prestera bra.

Viktiga områden för Värmland

Värmland är en region med stark anknytning till flera av de frågor som nämns i undersökningen. Jämlikhet och stark industri är två viktiga teman som tas upp i Region Värmlands utvecklingsstrategi ”Värmlandsstrategin 2040”.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?