AiR Värmland på Alsters Herrgård

Maria Andersson var Karlstads kommuns och Alsters herrgårds första residenskonstnär.

Genom AIR Värmland har Maria Andersson sedan hösten 2019 vistats vid ett par tillfällen på Alsters herrgård. På grund av av pandemin har ytterligare vistelser ersatts av arbete på distans. Under sommaren 2021, 1 juni-31 augusti, presenterades ett nytt platsspecifikt verk på Alsters herrgård tillsammans med en digital utställning av tidigare verk, del av ett omfattande konstnärligt arbete som bland annat kretsar kring Gustaf Frödings dikt Tre trallande jäntor. Det digitala utställningsrummet hittar du på parkfantasi.se.

Någon håller upp ett svartvitt foto av terracottaskulpturen Tre trallande jäntor.

Maria Andersson Traces/Spår III, digitalt tryck (2019). Terracottaskulpturen Tre trallande jäntor skapades av Irma Yourstone för Upsala-Ekeby. © Maria Andersson/BUS (2019).

Frödings dikt ingick i diktsamlingen Nya Dikter som kom ut 1894 och som sedan blev tonsatt av Felix Körling. Dikten och sången har genom åren varit omåttligt populär och det finns många berättelser kring dess uppkomst och användning. Maria Anderssons arbete har framförallt fokuserat på dess översättning, omarbetning och spridning i Turkiet. Den osmanske officeren Selim Sırrı tog med sig sången från Sverige i början av 1910-talet efter att han spenderat ett år i landet och studerat linggymnastik och svensk kultur. Det konstnärliga arbetet knyter an till en värmländsk berättartradition och visar på hur det värmländska kulturarvet förts utomlands där det än idag har stor relevans.

Någon håller upp ett svartvitt porträttfoto från tidigt 1900-tal. Fotot föreställer den osmanska officeren Selim Sirri Tarcan.

Maria Andersson Traces/Spår II, digitalt tryck (2019) Den osmanska officeren Selim Sırrı Tarcan som intresserade sig för svensk kultur i början av 1900-talet och förde med sig både influenser från den svenska lingymnastiken och tonsättningen av Gustaf Frödings Tre trallande jäntor tillbaka till Turkiet efter en vistelse i Sverige. © Maria Andersson/BUS (2019).

Någon håller upp ett svartvitt foto av kvinnliga linggymnaster i en gymnastiksal. Gymnsterna sitter på huk och sträcker upp armarna ovanför huvudet.

Maria Andersson Traces/Spår I, digitalt tryck (2019) Arkivbilden i fotografiet föreställer kvinnliga linggymnaster på Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm runt förra sekelskiftet. Källa: Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek. © Maria Andersson/BUS (2019).

Genom AiR Värmland och både vistelser på plats och arbete på distans har Maria skapat ett nytt platsspecifikt verk för Alsters herrgård – En parkfantasi. En parkfantasi är en ljudpromenad som besökarna kunde ta del av när de rörde sig i utomhusmiljön runt minnesgården under sommaren 2021.

Ljudverket går också att ta del av på distans genom ett digitalt utställningsrum där ytterligare två verk visas – videoverket The Traveler samt textverket Anthems för Alsters herrgård. Den digitala utställningen ger en utvidgad upplevelse av de många parallella berättelser som arbetet innefattar.

Biografi

Maria Andersson är konstnär, född i Motala 1978, nu boende i Stockholm. Hennes undersökande praktik inkluderar många medium, bland annat text, textil, video, performance. Sedan länge har ett intresse för rumslighet och plats i relation till samhällsförändring stått i fokus. Hon arbetar ofta i projekt som spänner över många år, både inom den egna praktiken och i olika former av samarbeten.

Maria Andersson är utbildad på Central Saint Martins College i London, Konstfack och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och har ställt ut på bl a SALT Beyoğlu, Istanbul, Mains d'Œuvres, Paris, Bonniers Konsthall, Stockholm, Västerås Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Italienska Kulturinstitutet, Stockholm och Botkyrka Konsthall.

Maria Andersson vistades på Alsters herrgård under ett par veckor under hösten 2019 för att sedan verka på distans och återkom under våren 2021 (se ovan). Under sommaren presenterades ett nytt platsspecifikt verk på Alsters herrgård tillsammans med en utställning av tidigare verk, del av ett omfattande konstnärligt arbete som bland annat kretsar kring Gustaf Frödings dikt Tre trallande jäntor.

AiR Värmland Alsters herrgård anordnas med stöd av Kulturrådet, Karlstads kommun och Region Värmland.

I samarbete med Karlstads kommun

Karlstads kommun medverkar aktivt på flera olika sätt till genomförandet av AiR Värmlands residens på Alsters herrgård. Syftet med kommunens engagemang är att utveckla konstlivet, öka möjligheterna till samverkan mellan konstnärer samt bidra till nya konstupplevelser för invånare och besökare.

Sidan uppdaterad