Fördomsquiz

Hur svarar vi upp på de vanligaste fördomarna?

Har inte vård- och omsorgsprogrammet högskolebehörighet?

Jo, det har det!

Det är tyvärr en gammal fördom som inte stämmer. Vård- och omsorgsprogrammet och alla yrkesprogram fick grundläggande högskolebehörighet 2023. Visst är det bra!

Vård är bäst!

Stänger vård och omsorg alla dina dörrar inför framtiden?

Verkligen inte!

Ett yrkesprogram kan ge dig samma möjligheter som ett teoretiskt. Precis som de teoretiska utbildningarna är vård- och omsorgsprogrammet högskoleförberedande. En yrkesförberedande utbildning leder dessutom till spännande jobbmöjligheter under högskolestudierna eller direkt efter gymnasiet.


Att plugga vård och omsorg är ett slöseri med bra betyg?

Nej!

Många tycker att vägen till karriär är att plugga stenhårt i nian för höga betyg och sedan vidare till högskola och universitetet. För många är detta inte alls enda möjligheten till en karriär. Du skulle bli förvånad över hur många av våra mest framstående företagsledare som har börjat med en praktisk utbildning och jobbat sig fram i livet. Ett yrkesprogram ger dig möjlighet att direkt efter skolan skaffa ett jobb och börja ditt vuxenliv. Att man dessutom kan få högskolebehörighet även på ett yrkesprogram är naturligtvis en bonus!


Undersköterskor byter väl bara blöjor?

Nej, det är långt ifrån sanningen!

Det finns väldigt många och varierande arbetsuppgifter i rollen som undersköterska. Exakt vad du kommer att göra beror på vilken arbetsplats och vilket område du väljer.

Har undersköterskor dålig lön?

Så här är det.

Enligt statistikmyndigheten SCB är månadslönen för dig som är 18-24 år i genomsnitt 29 000 kronor, men det är individuell lönesättning där bland annat erfarenhet väger in. Utöver detta tillkommer eventuellt OB-tillägg för arbete på obekväm arbetstid.

Hur är mina arbetstider?

Det varierar.

Dina arbetstider ser lite olika ut beroende på om du jobbar på en vårdcentral, vårdmottagning, vårdavdelning, vårdboende eller inom hemtjänsten. Vissa trivs bästa med att jobba dag, andra på kvällen eller natten. Det är helt individuellt, men rent generellt försöker din chef hitta lösningar för att passa allas livspussel så bra som möjligt. Vid eventuellt obekväma arbetstider kan du få ett OB-tillägg.


Sidan uppdaterad