Maria Andersson jobbar huvudsakligen i textila material, väver och färgar. För henne är processen i fokus, där slump och improvisation går hand i hand med tidigare erfarenheter som leder arbetet framåt. Ett projekt startar alltid i vävstolen; där får arbetet ta sin plats, hitta sin väg för att se hur det sakta växer fram. Det ena leder till det andra, genom snår av trådar i olika riktningar, rytm och tempo. Hennes händer, muskelminnet i samspel med vävstolen, söker en känsla av stillhet och tystnad. Vävningen handlar om tid och är en progressiv process. Det handlar om gamla erfarenheter som leder till nya, ett konstant pågående arbete. Likt varp och inslag, vertikalt och horisontellt. Där kunskap och insikter bygger på varandra, som lager på lager som med tiden sakta skapar en helhet. Likt inslag för inslag, växer väven fram.
Maria berättar "I mitt konstnärskap utgår jag från naturen och livet. Erfarenheter vi samlar på oss, bygger på varandra och bidrar till en progression och ett ständigt sökande efter nya insikter och erfarenheter.
Jag vill berätta om hur trådar, solv och skäl blev ett visuellt och ordlöst språk. Där sökandet, ett lustfyllt och lekfullt förhållningsätt är huvudingrediensen till utveckling och progression. Hur vardagen med skapandet och konsten ser ut genom olika faser i livet, där de sid vid sida behöver samexistera. Hur navigera man genom livet för att hitta balans, tid och utrymme?
Jag kommer pratat om textil, textila former, material och uttryck. Hur kan en konstnärlig process se ut, hur hänger allt samman egentligen?"
Datum: Måndag 18 november, klockan 13:00
Plats: Hawaiisalen, ingång hus 2B, Kyrkeruds folkhögskola, Årjäng
Våra föreläsningar är kostnadsfria och öppna för allmänheten. Ingen föranmälan krävs.