Till startsidan

Irländsk folkmusik Ingesunds folkhögskola

Har du spelat ditt melodiinstrument i minst två år och är nyfiken på irländsk folkmusik? På Irländsk folkmusik får du fördjupa dig inom genren under en termin. Kursen är på halvtid och ges via en kombination av platsträffar på Ingesunds folkhögskola, distansstudier och online-lektioner.

Gruppbild på musiker på Ingesunds folkhögskola.,

Utbildningsort: Semidistans via distansstudier, online-lektioner och platsträffar på Ingesunds folkhögskola, Arvika

Kurstyp: Särskild kurs

Längd: 19 augusti - 20 december 2024

Studietakt: 50 procent

Start: Måndagen den 19 augusti 2024

Sista ansökningsdag: Ansökan stängd

Internat: Nej

Kursinnehåll

Under kursen fokuserar vi på den irländska instrumentala folkmusiktraditionen och lär oss spela irländska folkdanslåtar så som reels, jigs, polkor Med mera. Du förväntas öva in en till två nya låtar på ditt instrument per vecka. Förutom den musikaliska huvuddelen av kursen lägger vi även stor vikt på personlig utveckling och använder oss av olika gruppdynamiska övningar så som delning (sharing). Vi jobbar även med meditation, närvaroövningar, olika slags uppvärmningar och pausmoment för att orka fokusera och spela utan att få ont.

Du kommer att få arbeta i olika konstellationer, till exempel i huvudinstrumentgrupper, individuellt och i par. Under hela terminen kommer du att ha en kurspartner som du träffas med varannan vecka. Kurspartnern skiftas varje månad. Du och din kurspartner övar på att spela upp låtarna för varandra, lyssnar med fördomsfria öron och spelar låtarna tillsammans. I slutet av kursen kommer du även att få göra ett individuellt arbete i form av en stilanalys som du sedan redovisar.

Du kommer vid något/några tillfällen under kursen att erbjudas möjlighet att uppträda med klassen på närliggande etablissemang. Minst en gång under varje platsträff på Ingesunds folkhögskola arrangerar kursen en traditionell irländsk jam-session dit även musiker och besökare utifrån är välkomna.

Frivillig resa till Irland

Du har möjlighet att följa med på en frivillig resa till Irland under vecka 44. Läraren styr upp viss reseplanering gällande boende samt vissa aktiviteter. Alla kostnader står du för själv. Se över din tid och ekonomi och skriv i din ansökan om du planerar följa med på resan.

Förkunskaper

Du ska ha spelat ett melodiinstrument (fiol, flöjt, mandolin, banjo, dragspel, harpa, gitarr, bouzouki etc.) i minst två år.

Du behöver även ha god datorvana samt tillgång till en egen dator med bra internetuppkoppling för att ta del av online-undervisningen.

Du behöver dessutom ha mjukvaran Zoom installerad på din dator och veta hur du använder den samt behärska Google appar så som Google Chatt och Google Classroom på en grundläggande nivå.

Upplägg

Irländsk folkmusik är en terminslång halvtidsutbildning som ges via en kombination av tre platsträffar på Ingesunds folkhögskola, distansstudier och online-lektioner.

Platsträffarna på Ingesunds folkhögskola är kursens tyngdpunkt och huvudmoment, de är obligatoriska. Dessa varvas med distansstudier via tutorials (filmer) samt enskilda och gemensamma online-lektioner på Zoom. Zoomlektioner sker på torsdagskvällar samt på vissa kvällar/helger enligt överenskommelse med din huvudinstrumentlärare. Enskilda instrumentlektioner sker cirka tre gånger per termin.

Vi använder Google Chatt, Google Spaces samt Google Classroom som kommunikationskanal och digital plattform, där vi har kontakt några gånger i veckan. Därmed behöver du behärska både Google och Zoom på en grundläggande nivå för att delta på kursen.

Du som deltagare förväntas lägga ner i genomsnitt 20 timmar per vecka på studierna, varav hälften av tiden är schemalagt lärarlett studiearbete.

Platsträffarna på skolan

Kursens huvudmoment är de tre obligatoriska platsträffarna som sker på Ingesunds folkhögskola. På platsträffarna ses vi på natursköna Ingesund för musikundervisning i helklass, i mindre konstellationer och i par. Vi provar på den roliga och fartfyllda irländska set-dansen och kanske även någon sång.

Vi lär känna varandra genom olika dynamiska gruppövningar (sharing) och spelar på kvällarna i irländska jam-sessions. All undervisning är balanserad med mindfullness-, andnings- och avslappningsövningar, för att skapa och bevara en fin puls mellan inlärning, utövande, socialiserande och inre integration.

Höstterminens datum för platsträffar

  • 5–8 september (vecka 36)
  • 3–6 oktober (vecka 40)
  • 28 november-1 december (vecka 48)

Varje platsträff består av tre och en halv dag, torsdag kväll till söndag eftermiddag, på skolan. All undervisning är kostnadsfri men du betalar själv för logi och mat under träffarna. Du kan köpa mat i skolans restaurang eller ta med egen mat, det finns tillgång till kyl samt mikrovågsugnar. Möjlighet till egen matlagning under platsträffarna kan skolan inte erbjuda.

Syfte och mål med kursen

Kursens syfte är att ge dig som deltagaren nivåbaserad färdighet och kunskap inom den irländska folkmusiktraditionen med utgångspunkt från ditt eget musikinstrument.

Efter fullföljd utbildning ska du:

  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar på ditt eget instrumen.
  • Kunna spela irländska folkmusiklåtar tillsammans med andra.
  • Ha kännedom om uppvärmnings- och avslappningsövningar.

Kursbevis

Efter kursens slut delas kursbevis ut till deltagare som fullföljt kursen med godkänt resultat.

Lärare

Jennikel Andersson är ansvarig lärare för kursen. Hon har en masterexamen i irländsk folkmusik från University of Limerick och har sedan 2009 drivit terminsbaserade irländska folkmusikutbildningar på svenska folkhögskolor.

Ekonomi och CSN

Undervisningen är kostnadsfri men du står själv för kost och logi under platsträffarna på skolan. Du står även själv för alla kostnader om du bestämmer dig för att följa med på resan till Irland under vecka 44. Det tillkommer en service avgift på 200 kronor som bland annat omfattar försäkring, licenser och kopiering.

Utbildningen är CSN-berättigad och du ansöker om studiemedel separat hos dem.

CSN (csn.se)

Studietider

Nästa kursstart för Irländsk folkmusik är 19 augusti 2024. Studietiderna för terminen är 19 augusti till och med 20 december.

Ansökan och antagning

Du ansöker till kursen digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett konto om du inte redan har ett) och följer sedan instruktionerna på skärmen för att skicka in din ansökan.

I ansökan ska du inkludera en kortfattad beskrivning av din musikaliska bakgrund, vad du vill få ut av kursen och om du planerar att följa med på resan till Irland. Du ska även bifoga en film eller en ljudfil där du spelar en låt utan ackompanjemang, samt personbevis för studier. Personbevis beställs kostnadsfritt via Skatteverket.

Utifrån ditt inskickade material gör skolan en samlad bedömning om du kan tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsbesked kommer sedan att skickas ut via Schoolsoft.

Kontakt

Ta kontakt med vår kursansvarig när du har frågor.

Jennikel Andersson
Kursansvarig
E-post: jennikel.andersson@gmail.com
Telefon: 073-023 90 23