Ullakademin fortsättningskurs fortsättningskurs
Vi vänder oss främst till dig som har tidigare erfarenheter av tovning, kanske har du gått nybörjarkursen på Kyrkerud, eller har provat en del på egen hand.
Kursen går under en termin och består av fyra närträffar under hösten -25 på Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. Däremellan eget arbete hemma med möjlighet till återkoppling från kursledare och kurskamrater.
På den första kursen har vi temat tovade bilder i större format. Under den första träffen bestämmer vi även gemensamt vad som ska vara innehållet på var och en av de följande tre närträffarna. Det kan vara både tekniska konstruktioner i tovningen eller teknikinriktningar som nåltovning, tredimensionell tovning, den tovade ytan, eller nuno-tovning. Eller så kan vi jobba runt ett tema, till exempel en kulturhistorisk epok, rymden eller allmogefårens ull?
Temaförslag
- Jord-eld och vatten och luft.
- Göra stelt, göra transparant.
- Trycka på ull plus broderi.
- Sagor och Sägner. Kulisser och dräkter.
- Intarsia och mattan av ull med ull. “Trompde loeil”
- Prepping och ull . Bruksvara och uppfinningar? Vilken ull till vad?
Inom ramen för de olika helgernas inriktning finns sedan stora möjligheter för varje deltagare att välja hur den vill gå till väga och vad den vill fokusera på under respektive helg.
Undervisningen varierar genomgångar, diskussioner och reflektionsrundor i helklass med eget arbete och handledning individuellt och i grupp.
På skolan finns utrustning för att tova, spinna, färga, karda, sy blendingboard, möjlighet att arbeta med olika trycktekniker och att väva i ram eller med pinnväv.
Fyra närträffar
- 22-24 augusti
- 26-28 september
- 24-26 oktober
- 21-23 november
Kursen ger stora möjligheter till utbyte av erfarenheter, samarbete och nätverksbygge. Undervisningen ger dig både hantverksmässiga och konstnärliga erfarenheter samt bidrar till goda förutsättningar till fortsatt utveckling i textilt hantverk.
Kursmål
Kursens mål är att ge deltagarna fördjupade kunskaper och färdigheter inom de uttryck och tekniker som deltagarna själva väljer att jobba med och en ökad förståelse för materialen och redskapens påverkan på uttryck och kvalitet. Samt att studera hantverkets, konsthantverkets och konstens historia för att fördjupa vår förståelse av form, material och färgernas användning.
Kursen visar på ullens olika uttrycksmöjligheter, förbereder för vidare eget skapande samt vidare estetiska studier.
Det finns 12 platser.
Om mig Christina Ekelund, lärare på Ullakademin
Jag har en stor vana och mångårig erfarenhet av pedagogiskt arbete på Kyrkeruds folkhögskola sedan 1975. Mitt ämnesområde är textila tekniker och dess egenskaper för gestaltning.
I min egen konstnärspraktik arbetar jag med stickmaskinen, fiberblandningar och mönsterspråk. Jag är medlem i Arvika konsthantverk.
Här medverkar jag i Tovning och Handspinning på Kyrkeruds Ullakademi.
Om mig Erik Torstensson, lärare på Ullakademin
Jag har arbetat på heltid som textilkonstnär och pedagog inom textila hantverk sedan 2012.
Jag hade min första utställning med konsthantverk 2008 och har sedan dess ställt ut någon eller några gånger per år, bland annat på Gotlands konstmuseum, Rydals museum och Not Quite i Fengersfors.
Jag har en masterexamen i textilkonst från Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs Universitet och har arbetat med ull i närmare 20 år. I mitt konstnärskap arbetar jag ofta med bilder av mönster. De slits, förstörs eller försvinner i ett dunkelt fjärran.
Kontaktinformation
Varmt välkommen att kontakta oss om du har frågor eller funderingar.
E-post: kyrkerud@regionvarmland.se